Bačić o izvanrednim izborima: I to je mogućnost

Vijesti 10. lis 201911:57 > 11:58
N1

Branko Bačić predsjednik kluba zastupnika HDZ-a gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao situaciju u vladajućoj koaliciji. Naime, sinoć održanom koalicijskom sastanku nije se pojavio nitko iz HNS-a, oni su u isto vrijeme sazvali svoj sastanak nakon kojega su uputili zahtjev premijeru - ili povišice učiteljima, ili neće podržati proračun.

Vaš koalicijski partner Darinko Kosor kaže da je vrijeme za izbore.

VEZANE VIJESTI

Pa i to je mogućnost, da. Prije svega, naš cilj jest stabilnost Republike Hrvatske. Mi u HDZ-u nismo pobornici izvanrednih situacija, pa ni izvanrednih izbora. Učinili smo sve u ove 3 godine da održimo tu stabilnost Hrvatske, da ona producira rast BDP-a, plaća, mirovina, da se stabiliziraju svi najvažniji sustavi u Hrvatskoj. Naša je želja bila stabilna Hrvatska u političkom smislu, pa će onda iz te političke stabilnosti kroz kvalitetan rad Vlade i kroz reforme biti stabilna i bolja gospodarska situacija, koja će omogućiti bolji život građana. Ako to ne može, mi smo otvoreni. Pred nama su predsjednički izbori i tu bi bila specifična situacija da se poklope i predsjednički i parlamentarni izbori, ali, kažem, ako nešto ne ide, nema razloga to forsirati. 

Je li HDZ spreman na to?

Mi smo sinoć na tome koalicijskom sastanku rekli da je HDZ taj koji drži da je sve ovo nepotrebno, da je u protekle tri godine proračun Ministarstva znanosti i obrazovanja povećan za tri milijarde kuna, da su plaće državnim službenicima horizontalno povećane 11,5 posto. U isto vrijeme bih podsjetio da je vlada Zorana Milanovića samovoljno, jednostrano promijenila uredbu o plaćama i smanjila plaće 3 posto, pa i nastavnicima. I tad je HNS bio dio te vlade. Sad mi je njihova pozicija čudna, u trenutku kad plaća raste 11 posto. Nema nijednog postupka koji bi pritisnuo Vladu da mora na određeni način reagirati prema profesorima i nastavnicima. Ipak, dobra volja postoji u Vladi na način da postoji volja da se promijeni granski ugovor. 

Sindikalist Branimir Mihalinec kaže da je bitan rast koeficijenta.

Nije nikad bilo obećano ni rečeno da će se kroz uredbu mijenjati koeficijent. Uredba koju donosi Vlada je horizontalna, ona rješava kompletni sustav i sad kad se iz tog mozaika izvuče samo profesore i učitelje, javlja se disbalans. To bi izazvalo i povlačilo za sobom ogromna izdvajanja u državnom proačunu.

Hoćete li popustiti zahtjevu HNS-a ukoliko sindikati ustraju u svojim zahtjevima i nastave sa štrajkom?

Nije bitno bi li mi popustili prema HNS-u ili sindikatima, na Vladi postoji odgovornost za funkcioniranje cjelokupnog sustava u Republici Hrvatskoj, i pravosuđa i uprave i cijelog sustava. Prijedlogom Vlade od četiri posto napravljen je ogroman iskorak i na neki način nepravda prema ostalima, a ako nema razgovora, drugog načina nema. Ako ustraju svi, onda nam ostaju izbori. Nemamo namjeru zbog izjave i stava HNS-a mijenjati Vladin stav prema sindikatima, držimo da je ovo odnos Vlade i sindikata, a ne HDZ-a i HNS-a. Naš razgovor s HNS-om nije iz straha, nego ćemo razgovarati s njima i pokušati ih uvjeriti da je ovo što je Vlada napravila maksimum. Vlada mora djelovati zajednički, ako toga zajedništva nema, postoje alati kako da se riješi.

Imate li 76 ruku za većinu, ako HNS ode?

U ovom trenutku ne razmišljamo o nikakvom preslagivanju. Primjerice, Pupovac se zalagao za daljnji razgovor, razumije poziciju Vlade i učitelja i nastavnika, ali je ostao uz predsjednika Vlade. Nećemo nogama i rukama nastojati ostati na vlasti, držimo da vodimo Hrvatsku u pravom smjeru i na tom tragu ćemo ostati ustrajni. Nećemo zbog 3 mjeseca ostanka na vlasti izgubiti kredibilitet koji je ova Vlada stekla.

Podsjetimo, zbog štrajka u školama sinoć je iz HNS-a stigao novi zahtjev prema Vladi.

Naime, na sinoć održanom koalicijskom sastanku nije se pojavio nitko iz HNS-a, jer su oni u isto vrijeme sazvali svoj sastanak nakon kojega su uputili zahtjev premijeru – ili povišice učiteljima, ili neće podržati proračun.

“U Vladu smo ušli zbog obrazovne reforme i da bi riješili nestabilnost. Vodstvo stranke je na osnovu prethodno donesenih odluka na Predsjedništvu i Središnjem odboru zaključilo da ako ne bude izglasano povećanje koeficijenata od 4 posto HNS neće glasati za proračun i nemamo šta raditi u toj Vladi“, kazao je Ivan Vrdoljak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.