Zagreb Pride: Šest od deset LGBT osoba u Hrvatskoj doživjelo je nasilje

Vijesti 11. lis 201915:21 > 15:47
Sanjin Strukic/PIXSELL

Šest od deset LGBTIQ osoba doživjelo je nasilje na javnim prostorima poput trgova i ulica, školama, radnim mjestima, ali i vlastitim domovima, govore preliminarni rezultati istraživanja o iskustvu diskriminacije, zločina iz mržnje i nasilja prema tim osobama u Hrvatskoj, objavio je u petak Zagreb Pride.

Riječ je o istraživanju provedenom u razdoblju od travnja do kolovoza, na uzorku od 767 ispitanih iz zemlje i inozemstva, a dio rezultata Zagreb Pride objavio je povodom Međunarodnog dana izlaska iz tišine (Coming Out Day).

Rezultati pokazuju kako je od 2013. do danas 64 posto ispitanih doživjelo neku vrstu nasilja na osnovu seksualne orijentacije, rodnog identiteta, rodnog izražavanja i/ili spolnih karakteristika.

Odgovori na pitanja o doživljenoj diskriminaciji pokazuju i da je nešto više od 60 posto ispitanih doživjelo neki oblik diskriminacije, bilo u školi ili na poslu, bilo u kontaktu s institucijama poput policije, pravosuđa i zdravstva.

Zbog straha od doživljavanja diskriminacije ili nasilja 36 posto ispitanih prilagođava svoje ponašanje doma. U školi to čini 37 posto ispitanih, a njih gotovo 40 posto na poslu te više od 43 posto u kafiću. Na javnim prostorima poput ulica ili trgova čak 61 posto ispitanih prilagođava svoje ponašanje.

“Nažalost, rezultati potvrđuju da je naša svakodnevica i dalje prožeta strahom i neizvjesnošću u svim segmentima, kako u privatnom, tako i u javnom životu”, stoji u priopćenju Zagreb Pridea.

Ističu da će istraživanje služiti prilikom planiranja budućeg rada na poboljšanju položaja LGBTIQ osoba u Hrvatskoj, smanjivanju nasilja i diskriminacije i to prvenstveno kroz osiguravanje zadovoljavajuće primjene postojećih zakona te izgradnju povjerenja LGBTIQ osoba u policiju i/ili pravosuđe kako bi se povećala učestalost prijavljivanja nasilja i diskriminacije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.