Od ulaska u EU poticaja 3 milijarde više, proizvodnja milijardu niža

Vijesti 13. lis 201912:05 > 12:16
N1

Svoje argumente na stanje u hrvatskoj poljoprivredi u TNT-ovoj rubrici N1 Dvoboj sučelili su državni tajnik Tugomir Majdak i vlasnik tvrtke Smarter Denis Matijević.

Hrvatska poljoprivreda lani je proizvodila manje nego prije deset godina.

Podaci Ministarstva poljoprivrede pokazuju kako je vrijednost poljoprivredne proizvodnje 2008. iznosila 22,35 milijardi kuna, dok je u 2018. iznosila 17,2 milijardi kuna.

Iste 2008. isplaćeno je 3,4 milijardi kuna poticaja, dok je ove godine isplaćen rekordan iznos poticaja – 5,6 milijardi kuna.

Mnogi će reći da je za hrvatsku poljoprivredu nizbrdo krenulo kada smo ušli u Europsku uniju, a prema podacima Ministarstva poljoprivrede blagi pad krenuo je i ranije – 2010. godine.

Podaci pokazuju kako je ove godine došlo do rasta u biljnoj proizvodnji (14,8 posto) u odnosu na godinu prije te pada od 6,5 posto u stočnoj proizvodnji.

Uvoz je lani bio veći nego izvoz, kao i što je bio slučaj prije deset godina, iako iz Ministarstva poljoprivrede ističu kako su obe vrijednosti porasle u odnosu na 2008. godinu.

Hrvatska u ovom trenutku ima oko 110.000 registriranih poljoprivrednih gospodarstava, od čega je čak 97 posto obiteljskih poljoprivrednih. Većina njih (63 posto) je prošle godine dobivala neku vrstu poticaja.

O stanju u hrvatskoj poljoprivredi razgovarali smo s državnim tajnikom Tugomirom Majdakom i vlasnikom tvrtke Smarter Denisom Matijevićem.

Više u N1 Dvoboju i prilogu naše reporterke Vanje Kranic.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.