"Ako Plenković popusti, slušat ćemo mjesecima kako je HNS to izvojevao"

Vijesti 15. lis 201909:06 > 09:50
Podijeli:
Izvor: N1

Gost Novog dana bio je kolumnist Telegrama Goranko Fižulić.

Postoji li sada dvostruki sistem upravljanju u Fortenova grupi, jer je smijenjena Irena Weber?

“To je čudna situacija. Weber je smijenjena u Fortenova grupi, ali i dalje obavlja funkciju zamjenice povjerenika u Agrokoru. Agrokor još postoji, jer postoji Mercator koji nije integriran u Fortenovu, što znači da polovica Agrokora još uvijek iznad Fortenova grupe. Weber je nadležna za poslovanje Mercatora i niza manjih tvrtki koje nisu prenesene u Fortenova grupu. Peruško je nadležan u toj priči, a Weber je morala otići i zbog osobnih neslaganja s Peruškom, pa ćemo vidjeti kako će oni sada u Agrokoru surađivati”, kazao je Goranko Fižulić.

“Mercator ima dug od 700 milijuna eura prema konzorciju banaka i taj dug uredno servisira. Da bi Fortenova umijesto Agrokora postala vlasnik, s time se moraju složiti svi kreditori. Još to nisu učinili, a vjerojatno ni slovenska Vlada ne zna što učiniti, jer i dalje žele imati kakvu- takvu kontrolu nad Mercatorom. Mercator se u Sloveniji tjera da štiti slovenske proizvođače i dobavljače, i držati određenu količinu njihove robe na policama. U pregovorima se vjerojatno pokušava dogovoriti da će Sberbanka u budućnosti štititi tu poziciju”, kazao je Fižulić.

VEZANE VIJESTI

Što se događa s procesom tranzicije u Fortenovi nakon refinanciranja roll-up kredita?

“Situacija nije bajna, kako se doznaje od dobavljača, i samo ponašanje vlasnika ukazuje na lutanje. Ne vidimo koja je izlazna strategija iz vlasništva onih koji su vlasnici Fortenove. Bilo bi logično da dođe ili do prodaje određenih dijelova koji su za to odavno spremni, kao što su Jamnica i Ledo, i da dođe do restrukturiranja u maloprodajnom lancu Konzum, kako bi on, koji je ključan problem Fortenove, moga biti ili razdijeljen na komade koji će se prodati, ili doći do formata koji će imati kakvu-takvu dobit. Ovakav kakav je danas i dalje je opterećenje, a nije vrijednost”, kaže Fižulić.

Fabris Peruško je ponovno bio u Vladi, može li se cijeli problem riješiti u Vladi?

“Zadnja stvar koja Andreju Plenkoviću treba je otvaranje bilo kakvih problema o Fortenovi i Agrokoru. Oni će biti najsretinji ako se u predizborno vrijeme o tome ništa ne bude znalo. Fortenova je privatna kompanija, i ni na koji način ne mora dijeliti svoje preobleme. Ako saznamo saznat ćemo od odmaćih dobavljača ili kroz promjenu vlasništva nekog od dijelova Fortenove, ili kroz promjenu poslovnog modela koji ima Konzum, što će se opet reflektirati na dobavljače”, rekao je Fižulić.

Može li Fortenova postati sistemska kriza i za hrvatsko gospodarstvo, kao što je bio Agrokor?

“Tvrdio sam da to nije bila sistemska kriza, pa se ni s Fortenovom to neće dogoditi. Ni jedno od društava u prehrambeno prerađivačkom sekrtoru nema problem s poslovanjem. Poljoprivreda ovisi o državnim poticajima, dok poticaja ima dotle će i Belje i Pik Vrbovec poslovati. Ostaje problem Konzum, koji nosi 70-80 posto prihoda, ali ne može generirati krizu. Oni koji ne mogu nastaviti poslovanje, u njih će ući netko drugi. Javna je tajna da Spar ima potpisan backup ugovore za oko 30 ključnih lokacija Konzumovih prodavaonica. Dobavljači koj su nekada bili krvno vezani uz Konzum našli su druge kanale distribucije robe. I sada bi oni osjetili gubitke, ali ne bi imali takav gubitak koji bi bio ključan za Hrvatsku. Promjena agregatnog stanja Fortenove neće učiniti ništa n dobro ni loše za Hrvatsku”, kazao je Fižulić.

Račun 3. maja je u privremenoj blokadi, očekuje se skoro rješenje.

“Vlada je očito odlučila po svaku cijenu spasiti 3. maj, kad već nije spasila Uljanik. Ova blokada je vjerojatno privremena i Vlada će je otkloniti, no mi ne znamo kolika će biti ukupna cijena spašavanja 3. maja. Da se nešto uradilo prije par godina možda bi Uljanik bio u poziciji u kojoj je sada 3. maj”, kazao je Fižulić.

Ima li nade za brodogradnju u Hrvatskoj, ili je ovaj pokušaj da se 3. maj spasi samo potez u predizborno vrijeme?

#related-news_0

“Ako će hrvatska brodogradnja i dalje graditi brodove kao i u zadnjih 10 godina, i ako se u tehnološkom smislu ništa novo neće dogoditi, ne vidim kako bi postala profitabilna, a do sada je na svakom brodu gubila. Vlada je uskočila i pokrpala rupe. Omogućila je da se završe brodovi koji trebaju. Da smo prije dvije godina platiti određenu cijenu mogli smo sačuvati i Uljanik i 3. maj, ali najvažnije je promijeniti poslovni model, poslovnu politiku”, rekao je Fižulić. 

Vlada je ove godine za brodogradnju i ugovore izdvojila preko tri i pol milijarde kuna. Kako gledate na to u usporedbi sa zahtjevima sindikata obrazovanja koji traže povišice?

“Kao ekonomija nalazimo se pred bitnim usporenjem, dakle rast poreznih prihoda nije toliko očekivan. Svjetsko se gospodarstvo i europsko očitavaju tako da će se smanjiti punjenje proračuna. Zahtjevi sindikata su u pet do dvanaest, prije izbora, a neugodna je pozicija ići na izbore bez ispunjenih zahtjeva, a ako se ispune zahtjevi, sve ravnoteže koje su bile uspostavljene u proračunu se ukidaju. Dugovi prema zdravstvu se ne broje, vlada ih nije isplatila. Mi smo u suficitu bez plaćenih dugova u zdravstvu. Bilo bi bolje da je plaćen dug u zdravstvu, situacija bi bila čišća i imali bi manje pritiske od sindikata”, kazao je Fižulić.

Sindikati želi 480 milijuna kuna, a Vlada im daje 320.

#related-news_0

“Vjerujem da Plenković kontrolira situaciju i datum izbhora. On sigurno može prevladati krizu i tih 160 milijuna kuna. Sam je sebe doveo u poziciju u kojoj bi popušanje pred sindikatima bio njegov poraz pred, i pred sindikatima i pred HNS-om. HNS-u treba nešto za što će se uloviti pred izbore, a i Milanu Bandiću treba problem kako bi uspio izglasati GUP. Plenković najviše strepi od unutarstranačkih izbora, jer se time ne želi baviti, a broj kandidata je do sada neviđen za stranku koja je na vlasti. Stranka ga ne doživljava svojim. Penava, Stier, oni se takvima doživljavaju. U ciklusu predstojećih izbora, prvi poraz koji može uslijediti može doprinijeti da prva dva rezultata budu iznimno loša”, kazao je Fižulić.

Hoće li se sve dogoditi u petak na izglasavanju povjerenja ministra Milana Kujundžića?

“Ne vjerujem da bi Plenković dopustio da mu ministar padne i da ga to otjera na izbore. On bi morao sam izglasati raspuštanje Sabora i ići na izbore. No, skeptičan sam hoće li povući taj potez. Ako ode na brze izbore može dobiti bolji rezultat nego za godinu dana. Predsjedanje EU-om ne može učiniti se rezultat promijeniti. Zahvaljujući načinu na koji funkcionira oporba, pobijedi li Milanović oporba bi mogla na parlamentarne izbore izaći ujedinjena”, rekao je Fižulić.

Je li stanje u vladajućoj većini takvo da je kriza koja je prevladala porušila komunikaciju?

#related-news_0

“Čim partneri razgovaraju preko medija znači da su uobičajeni kanali poremećeni. Bandića zanima Zagreb, a GUP-a nema ako nema HDZ-a. HNS zanimaju politički bodovi, oni igraju na kartu obrazovanja i učitelja. Za njih će to biti pobjeda, i ako Plenković popusti slušat ćemo mjesecima kako je HNS to izvojevao. Plenkovića nije briga ni za Bandića ni za Vrdoljaka. On samo želi dočekati parlamentarne izbore u sedlu i ponovno osvojiti vlast. Kolinda Grabar-Kitarović mu je važna samo za dobivanje parlamentarnih izbora”,rekao je Fižulić.

Je li realno da Vlada prihvati zahtjev školstva?

“Zahtjev Sindikata znanosti nije problem za proračun. Sve zahtjeve braniteljskih i veteranskih udruga i onoga što ide prema katoličkoj crkvi su odobreni. Ne možete školstvu reći da im nećete povećati plaću jer vi niste dobro razradili reformu”, kazao je Fižulić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.