"Jedina osoba koja je kriva za seksualni zločin je silovatelj"

Vijesti 19. lis 201913:12 > 13:33
N1

Više tisuća građana okupilo se u subotu na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava na prosvjedu "Pravda za djevojčice" organiziranom u znak podrške svim žrtvama seksualnog nasilja koje od sustava ne dobivaju primjerenu zaštitu. Na prosvjedu su bile i psihologinja Senka Sekulić Rebić, voditeljica Ženske sobe, i jedna od pokretačica inicijative #SpasiMe Jelena Veljača.

“Tomislavac je bio dupkom pun, jako sam zadovoljna kako je prosvjed prošao. Ne znamo koliko je bilo ljudi, ali atmosfera, snaga ljudi, stav, držanje i sigurnost koje su se razvile od prvog prosvjeda do danas jasno je vidljiva. Promijenio se diskurs i ideja oko toga može li narod doista sudjelovati u tome što mu se događa. Mislim da smo pokazali da smo izuzetno pozitivni, da je ovo bio jedan miran, građanski prosvjed. Djeca su bila u prvim redovima, na što sam jako ponosna. Mi samo želimo da država konačno počne brinuti o svojim građankama i građanima i o žrtvama što obiteljskog, što seksualnog nasilja”, kazala je novinarima Jelena Veljača nakon prosvjeda. 

Mislite li da će se nešto promijeniiti?

“Da, apsolutno vjerujem u to. Optimistična sam i nećemo stati dok se ne promijeni. Kao što znate, zahtjevi prvog prosvjeda bili su vrlo koncizni i brzo su oni najeksponiraniji dobili ispunjenje. Onaj koji uključuje sam čin silovanja još uvijek je u proceduri, jer to tako funkcionira u pravnoj državi. Mislim da je moguće da nas se čuje. Ovo je povijesni trenutak u kojem se narod stvarno čuje”, kazala je Veljača.

VEZANE VIJESTI

Na idućoj bi sjednici Vlade trebale biti usvojene izmjene kaznenog zakonodavstva i Zakon o zaštiti u obitelji. Smatrate li da ste Vi za to zaslužni?

“Smatram da je to podvig svih stručnjakinja NGO scene koje su stale iza inicijative Spasi me. One su svojim znanjem, pravnim i feminističkim, zapravo našoj borbi dale sadržaj, koji je bio izuzetno važan. To je podvig građana koji su u ožujku bili na prosvjedu na ovom istom mjestu. Jedan od zahtjeva koji ste čuli danas već je praktički ispunjen. Seksualnog nasilja mnogo je više nego što statistike govore, jer se žene ne usuđuju prijavljivati seksualno nasilje zbog toga što institucije ne znaju zaštiti žrtvu. To nas sve treba brinuti”, rekla je Veljača. 

Senka Sekulić Rebić rekla je kako su izmjene zakona apsolutno su dobrodošle u cilju stajanja na kraj neujednačenoj sudskoj praksi.

“Neodvojivi dio te priče je promjena načina na koji javni službenici postupaju kada dođu u kontakt sa ženama koje su doživjele seksualno nasilje. Kaznena djela seksualnog nasilje često su bez dokaza, zato što često prođe mnogo vremena od počinjenja kaznenog djela do prijave. Često nema ni svjedoka. U društvenom kontekstu kakav smo imali sada pokazuje se da pravedno suđenje ne postoji. Instiucije imaju višu poziciju u odnosu na građane, jer imaju više socijalne moći. Ako bilo tko počne s pitanjem što žrtva jest ili nije napravila, to samo drugi način da se kaže da je silovanje dopušteno u određenim kontekstima. Ženska Soba šalje poruku sistemskog povjerenja. Mi želimo poručiti žrtvama nasilja – mi tebi vjerujemo. Jedina osoba koja je kriva za seksualni zločin je silovatelj”, kazala je Sekulić Rebić. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.