Dobronić o “švicarcu”: Prodaju vam izlet na Sljeme, a dovezu vas na Everest

Vijesti 20. lis 201911:26 > 11:31
N1

Sudac Trgovačkog suda Radovan Dobronić, poznat po presudi u slučaju "Švicarac" gost je intervju tjedna Točke na tjedan.

Dobronić je objasnio da je Hrvatska među prvima u EU imala propise o pravu na kolektivnu tužbu potrošača, te prva odluku o valutnoj klauzuli.

“Ova naša presuda illl Zakon o potrošačim jedno su vrijeme u okviru Europske unije bili prvi! Jedino su na Islandu riješili te stvari prvi, ali oni nisu u EU, I riješili su na način da je Vrhovni sud okončao sve dosta odrješito i valutnu klauzulu proglasio neustavnom. Isto su, ali dosta ranije, riješili u Australiji na razini njihovog Ustavnog suda”, pojašnjava Dobronić. 

Sudac Dobronić je kazao kako u Europi nema izričite zabrane valutne klauzule, ali nema uopće ni primjera masovnog ugovaranja takve klauzule. 

“Mi smo na ovim prostorima specifični po tome što je do devedesete u bivšoj Jugoslaviji valutna klauzula bila zabranjena, ali su je svi koristili u glavi (sve se računalo u odnosu na njemačlku marku op.a), a onda od devedesete se to dopušta i počinje beskrupulozna varijanta ugovaranja valutne klauzule koja nije njoj prirodna…To je stvar koja je generalno primjerena za trgovačka društva I njihove poslovanje i to ne između malih društava nego između velikih I to u njihovim međunarodnim transakcijama”, kaže Dobronić. 

“Radi se o tome da između tih društava ne predstavlja nikakav rizik ili vrlo mali, jer svako veliko društvo posluje u više tržišta i s više valuta. Ako pažljivo rade, u suštini ne nastaje poseban rizik. Dodatno se njihovi ugovori sklapaju na godinu dana. Ovdje su ljudima stvorene obveze na deset, petnaaest ili dvadeset godina. I dodatno, taj isti rizik je postao znatno I ekstremno uvećan nakon što je 1971. Nixon inicirao promjenu u sustavu MMF-a gdje je napušten sistem fiksnih tečajeva i uveden sustav fluktuirajućeg tečajeva valuta. Sva su svjetska tržišta povezana. To je sistem spojenih posuda”, dodaje. 

Pojasnio je i što utječe na tečaj švicarskog franka.

“Na tečaj švicarskog franka i obvezu domaćeg potrošaća, utječu ovakva zbivanja: postoji li pritisak na euro, postoji li slabljenje eura u odnosu na američki dolar, postoji li neki problem u Japanu, je li ruski kapital počeo kupovati pojačano švicarski franak. I odjednom: ljudi su se našli na vjetrometini, praktički bi svaki dan morali pratiti svjetske burze a da na te podatke ne mogu nikako utjecati. Potpuno neprimjeren rizik građana. To vam je kao da odete u turističku agenciju i tražite izlet na Sljeme. I još pitate hoćete li to izdržati jer baš niste u formi, a tamo vam kažu – naravno da hoćete, ako zapne – posljednjih 100 metara ćemo vas prevesti. I onda vas umjesto na Sljeme odvezu u zračnu luku, pa u Tibet, u podnožje Mount Everesta! Vi nemate kondiciju ni za Sljeme, a odvezu vas na uspon na Mount Everest!”, istaknuo je sudac Dobronić. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.