Pavao Miljavac: Sa ćirilicom u Vukovaru treba pričekati

Vijesti 22. lis 201913:36 > 14:09
N1

Predsjednik generalskog zbora Pavao Miljavac dao je izjavu nakon sastanka s premijerom Andrejem Plenkovićem i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom.

“Mi održavamo svakih šest mjeseci sastanke s premijerom. To je dogovoreno na početku mandata. Mislim da je sastanak bio jako dobar. U nekim temama je premijer dao punu potpor”, kazao je uvodno Miljavac.

“Vi znate da se prema Republici Hrvatskoj iz nekih zemalja s našeg istoka vodi virtualni rat. Nevjerojatno je koliko dugo to traje. Dijelom govorim o Srbiji, a govorim dijelom i o BiH. To ne može biti slučajno i ima svoju poveznicu…”, dodaje.

Kazao je kako je Plenković rekao da će nastaviti razgovarati na tu temu i da ga Hrvatski generalski zbor upozori ako na još nešto nalete.

“Imamo dobre uspjehe u EU. I jednostavno dobro stojimo i naravno da to treba neutralizirati. I onda vam se pojavi neka skupina koja pretuče tamo neke Srbe koje su gledali utakmicu, bezveze. Nisu se samo sjetili, nego je odnekud došlo. Ali vidi se da je od nekoga pogurnuto u tom smjeru. I onda se govori da je hrvatska ustaška država”, ističe Miljavac.

Na pitanje otkud mu to da je netko pogurnuo taj sukob u Kninu, Miljavac je rekao: “Ne možemo vam sad sve otkrivati. Imamo neke svoje izvore”.

VEZANE VIJESTI

 Kazao je kako s premijerom nisu razgovarali oko ćirilice, ali razumiju zašto Pupovac ostaje u Vladi.

Ipak, njihov je stav da bi Pupovac trebao pripaziti što govori jer izjave kojima se služio ne služe stabilizaciji stanja.

Što se tiče reakcije vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave u Gradskom vijeću, kada je na pod bacio gradski statut na ćirilici koji mu je dao vijećnik SDSS-a, rekao je da je reagirao emotivno.

“Nije lako biti u tom gradu. Tamo ima ljudi još koji hodaju gradom, a trebali su biti osuđeni”, rekao je te ocijenio da treba pričekati novu generaciju za uvođenje ćirilice u Vukovaru.

Što se tiče odluke Ustavnog suda koji je naložio gradskim vlastima da primijeni statut prema kojemu pripadnici srpske nacionalne manjine imaju puno pravo na upotrebu ćirilice u javnim ustanovama, Miljavac je rekao da je Ustavni sud išao zakonom i dao mogućnost da to Gradsko vijeće donese kada je moguće.

“Nije Gradsko vijeće reklo ‘ne, mi to nećemo primijeniti’, nego će odlučiti kada je vrijeme za to”, poručio je.

#related-news_0

Miljavac smatra kako treba pričekati s uvođenjem ćirilice u Vukovaru. “Treba sačekati da dođe nova generacija. Ne treba izazivati s porukama, pismima i majicama”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.