Plenković: Ovo je važan dan i veliki europski uspjeh Hrvatske

Vijesti 22. lis 201915:56 > 15:57
Marin Tironi / PIXELL / ilustracija

Premijer Andrej Plenković na konferenciji za novinare pozdravio je odluku Europske komisije, koja je potvrdila da je Hrvatska spremna za ulazak u schengenski prostor.

Ovo je važan dan, veliki, još jedan europski uspjeh Hrvatske, rekao je Plenković, posebno pohvalivši angažman Ministarstva vanjskih i europskih poslova kao i Ministarstva pravosuđa.

VEZANE VIJESTI

 Mi smo na ovaj način napravili veliki iskorak na temelju zakonodavnih, financijskih postignuća. Cilj politika ove Vlade je da Hrvatska ide u što dublji kontekst europske integracije. Dvije piste na kojima radimo su Schengen, druga je euro-područje, rekao je Plenković.

Na ovaj način Hrvatska je bliže onome što Schengen predstavlja za europski projekt, kazao je Plenković, dodavši da je schengenskim prostorom obuhvaćeno 400 milijuna ljudi.

Ono što slijedi bit će aktivnosti na razini kontakta prema državama članicama. Najprije će komunikacija prolaziti kroz schengenski odbor. U redu prije nas su Bugarska i Rumunjska. Današnjom preporukom Komisije išli smo naprijed da lovimo korak s Bugarskom i Rumunjskom, rekao je Plenković.

Detaljna evaluacija se odnosila na područje zaštite podataka, policijsku suradnju, povrat i ponovni prihvat, schengenski informacijski sustav, nadzor vanjske granice i pravosudna suradnja u kaznenim stvarima, rekao je Plenković.

Radili smo predano, radili smo tiho i, što je najvažnije, postigli rezultat, dodao je.

Upitan kad bi Hrvatska mogla ući u Schengen, Plenković je rekao da ne želi špekulirati o preciznom datumu.

“Znam što smo napravili jako dobro, što smo sami sebi zacrtali kao zadaću, da smo je napravili vrlo korektno i uspješno, jer da nismo, onda svi oni koji mikroskopski i s apotekarskom vagom mjere postignuća zemlje ne bi dali ovakvu preporuku”, rekao je Plenković. 

Dodao je da nije realno da će se ulazak u Schengen dogoditi za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije. “Ne bih spekulirao o datumu, ali mi ćemo raditi na onome za što smatramo da smo spremni. Danas smo dobili objektivnu verifikaciju jedine institucije, koja je za to zadužena, da smo spremni”, rekao je Plenković.

Podsjetimo, Europska komisija ocijenila je u utorak da Hrvatska ispunjava potrebne kriterije za ulazak u šengenski prostor i pozvala Vijeće EU-a da Hrvatsku uključi u prostor bez unutarnjih graničnih kontrola. “Europska komisija smatra, na temelju rezultata šengenskog evaluacijskog procesa započetog 2016. godine, da je Hrvatska poduzela mjere koje su potrebne da bi se osigurali potrebni uvjeti za punu primjenu šengenskih pravila te da su standardi ispunjeni”, objavila je Komisija u priopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.