"GUP ne bi trebao dobiti suglasnost ministarstva, kod Bandića sve veća nervoza"

Vijesti 26. lis 201909:53 > 10:18
N1

Tomislav Tomašević, predsjednik kluba zastupnika lijevog bloka u zagrebačkoj Gradskoj skupštini bio je gost Novog dana. Iznio je svoja predviđanja što će se dogoditi sa zagrebačkim GUP-om, komentirao je i kako Zagreb raspolaže s ogromnim proračunom, a pojasnio je i zašto je, po njemu, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sve nervozniji.

“Nisam siguran da će se GUP u studenome naći na dnevnom redu Gradske skupštiner jer tu točku gradonačelnik Milan Bandić najavljuje još od kolovoza pa ništa. Sada su mu iz HDZ-a poručili da ga neće stavljati na dnevni red dok Ministarstvo graditeljstva ne da suglasnost za njega”, pojašnjava zagrebački gradski zastupnik Tomislav Tomašević.

“Odnosi između Milana Bandića i HDZ-a su narušeni. Za HDZ je bolje da se prvo izglasa državni proračun, a tek nakon toga da se GUP nađe na dnevnom redu Skupštine gdje bez glasova HDZ-a neće proći, a Milanu Bandiću odgovora obrnuto, prvo GUP pa onda državni proračun.”

Građani ne žele stajati sa strane dok im gradonačelnik crta kako će izgledati park

Tomašević ne očekuje da će GUP dobiti suglasnost resornog ministarstva. “Prema svemu što smo vidjeli na novoj javnoj raspravi ne bi trebao dobiti suglansost Minstarstva graditeljstva ako to bude stručna odluka, ako bude politička, onda je sve moguće.

VEZANE VIJESTI

Budući da su zadnji put uskratili suglasnost zbog prenamjene Hipodroma i da je naknado u bitnom izmijenjen GUP koji je išao u javnu raspravu, sada je ponovljena javna rasprava, ali i dalje je dodana namjena vezana za Hipodrom i dalje to nije u skladu s prostornim planovima višeg reda. Ako imamo istu pretpostavku kao i u srpnju to znači da minstarstvo, ako će se držati zakona i struke, bi trebalo uskratiti suglasnost”, smatra Tomašević.

Dodaje i da je bilo više od 30.000 primjedbi na GUP u ponovljenoj javnoj raspravi u gluho doba ljeta.

Kaže i da nikada ovako struka nije bila ujedinjena i glasna kada je riječ o prostornom planiranju u Zagrebu i to mu znači da je ovo stanje prevršilo svaku mjeru. “Ovdje vidimo i nezakonitosti u prostornom planiranju, ne poštuju se zakoni, pravila struke kod javnih natječaja itd. Planira se primjerice nacionalni stadion u Blatu bez javnog natječaja.”

U kakvim su odnosima HDZ i gradonačelnik?

Za potez gradonačelnika kojim je povećao plaće učiteljima koji rade u dnevnim boravcima u zagrebačkim školama kaže da Zagreb doista puno ulaže u obrazovanje, ali i da treba imati na umu koliko Zagreb ima novaca u odnosu na druge.

“122 grada u Hrvatskoj zajedno imaju nešto manji proračun nego što to ima Zagreb. Ali i u Gradu Zagrebu je potrebno više novca jer i dalje odlazi na krive stvari.

Gradonačelnik se, što je dosta čudno, našao na istoj strani s HNS-om i mislim da se preračunao pa mu sada HDZ vraća preko GUP-a”, rekao je Tomašević i podsjetio da u većini gradskih četvrti GUP nije prošao zbog članova HDZ-a koji su bili ili protiv ili suzdržani, pa tako prijedlog izmjena GUP-a nije prošao ni u gradskoj četvrti u kojoj živi i gradonačelnik.

Tomašević misli da građani Zagreba sve više shvaćaju da izmjene u prostoru utječu na kvalitetu njihovog života i “ne žele stajati sa strane dok im gradonačelnik crta kako će izgledati park.”

“Mislim da je bio barem jedan prosvjed u svakom kvartu vezano za prostorno planiranje, a primarno zbog gubitka zelenih površina.” Kaže da svi drugi gradovi svoje zelene površine čuvaju kao oko u glavi, a u Zagrebu se to poklanja investitoru iz Dubaija.

#related-news_0

Izvještaj o radu gradonačelnika u prvoj polovici godine nazvao je Izvješće o šteti i napomenuo da se gradonačelnik nije udostojio ni pojaviti u Skupštini u vrijeme rasprave. Žao mu je što je HDZ pomogao da izvješće prođe.

“Najspornija situacija je da samo 12 milijuna kuna u 2019. ide za izgradnju i adaptaciju dječjih vrtića. To je manje nego što se potrošilo za Ljeto na Savi. Od tih 12 milijuna kuna manje od 600.000 kuna je potrošeno u prvih 6 mjeseci, što je manje od pet posto”, rekao je.

Smatra da se kod gradonačelnika vidi sve veća nervoza i nije u stanju slušati kritike oporbe. “Ostane na sjednici sat vremena za vrijeme aktualca i ode, a te sjednice inače traju po 20 sati.”

Upozorio je da je u Zagrebu, ali i na obali u tijeku stambena kriza jer si ljudi neće moći priuštiti stanovanje. “Ako nećemo imati javni stambeni fond koji će se iznajmljivati i mladima s prosječnim primanjima mladi će odlaziti”, rekao je i zaključio kako bi Zagreb trebao raditi čuda sa svojim proračunom koji je neusporediv u odnosu na ostale gradove.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.