Omišalj ne odustaje od bitke protiv LNG-a: Prvo Ustavni, a onda Europski sud

Vijesti 26. lis 201919:20 > 19:35
N1

Usprkos pobuni lokalne vlasti i građana u Omišlju, Vlada je "pobijedila" - plutajući LNG terminal definitivno stiže na Krk krajem iduće godine. Naš reporter Ranko Stojanac za Dnevnik N1 televizije razgovarao je s načelnicom Omišlja Mirela Ahmetović.

“Potpisali smo poraz samo u bitci protiv izgradinje pristana za skladište plina. Naime, on se danas radi i dalje temeljem nezakonito izdane dozvole, a suprotno čak i njoj, pa se gradi protivno glavnom projektu, studiji utjecaja na okoliš, lokacijskoj i građevinskoj dozvoli. Jedva čekamo izmjenu građevinske dozvole da vidimo što će sad Ministarstvo graditeljstva smisliti i po kojoj osnovi opravdati ovaj nezakonit projekt.

“Na ovom projektu ponovio se onaj ustaljeni hrvatski obrazac silovanja slabijeg uz svesrdnu podršku takozvanog pravosuđa i velikog dijela medija. Čekamo odluku Ustavnog suda po pitanju ustavnosti tzv. lex LNG-a, a nakon toga idemo na Europski sud za ljudska prava. Iskoristit ćemo sve instrumente, i političke i pravne, kako bismo dali odgovor onima za koje znamo da nas drže budalama. Mi nećemo šutjeti”, kaže načelnica Mirela Ahmetović

N1

Podsjetimo, resorni ministar Tomislav Ćorić 23. listopada izjavio je:

VEZANE VIJESTI

“LNG se gradi i krajem sljedeće 2020. godine imat ćemo priliku svjedočiti njegovom početku rada. Što se tiče potreba Hrvatske, naša godišnja potrošnja je oko 2,5 milijardi, znate i sami da je naš terminal kapacitiran na toj razini. Mi iz LNG-a možemo namiriti cjelokupne potrebe našeg tržišta. Ali nije LNG građen samo da bi zadovoljavao hrvatske potrebe za plinom, građen je kao projekt koji pomaže, odnosno utječe na diverzifikaciju dobavnih pravaca za Europu i upravo zbog toga imat ćemo priliku vidjeti kako će se preko LNG-a ti dobavni pravci diverzificirati. Istraživanje i eksploatacija ugljikovodika jedan je način smanjenja energetske ovisnosti Hrvatske, kao i proizvodnja struje iz naših izvora, iz obnovljivaca primjerice. Izgradnja alternativne infrastruktue, u ovom konkretnom slučaju LNG-a, drugi je smjer smanjenja naše energetske ovisnosti, u ovom konkretnom slučaju o jednom dobavnom pravcu.”

N1

Načelnica Ahmetović krajem kolovoza uspjela je na gradilište dovući državnu inspekciju. 

Nakon šeste prijave općine Omišalj, Državna inspekcija potvrdila je da je pokrenula nadzor nad gradilištem plutajućeg LNG terminala. Sporni su novi gatovi. Domaći tvrde da se nezakonito uništava obala jer su predviđeni takozvani kesoni, betonske ploče, a postavljaju se piloni – stupovi.

“Ja zaista očekujem postupanje građavinske inspekcije, zaustavljenje radova, izricanje sankcija za sve prekršaje i vraćanje ovog projekta u zakonitu sferu”, kazala je tada načelnica općine Omišalj Ahmetović.

Početkom rujna N1 televizija poslala je upit o inspekcijskom nadzoru na gradilištu LNG terminala. 

“Inspekcijski nadzori inspekcija Državnog inspektorata gradilišta na Prihvatnom terminalu za ukapljeni prirodne plin u Omišlju na otoku Krku obavljani su sukladno Planu rada prijavljenih radova te zaprimljenoj prijavi. U provedbi nadzora pregledom dokumentacije koja je dana na uvid i stanja gradilišta nisu utvrđene povrede propisa na temelju kojih je građevinski inspektor dužan po službenoj dužnosti pokrenuti upravni postupak i narediti odgovarajuće inspekcijske mjere sukladno Zakonu o državno inspektoratu. Zaključno radovi se smiju izvoditi.

Nadalje, Inspektor rada za područje zaštite na radu PU Rijeka je prije zaprimanja prijave općine Omišalj na gradilištu obavio inspekcijski nadzor 22. kolovoza 2019., u skladu s Planom rada PU u Rijeci. Nadzorom su obuhvaćena dva poslodavca, kod kojih je obavljena cjelovita provjera primjene mjera zaštite na radu propisanih Zakonom o zaštiti na radu i propisima donesenih na temelju tog Zakona.

Za vrijeme inspekcijskog nadzora, jedan poslodavac je odmah postupio po naređenju inspektora te otklonio nedostatke. Navedeni nedostaci u provođenju mjera zaštite na radu, prema Zakonu o zaštiti na radu i propisima donesenih na temelju tog Zakona nisu imale obilježje prekršajnog djela.

Napominjemo da će se na navedenom gradilištu, zbog složenosti radova koji se na njemu obavljanju i više poslodavaca koji radove izvode i dalje provoditi inspekcijski nadzori u skladu s prioritetima i programom rada inspekcija Državnog inspektorata”, glasio je tada odgovor Državnog inspektorata.

N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram