Pilule za dan poslije bez recepta, ali ne i bez upitnika!

Vijesti 27. tra 201522:17 > 22:25
Izvor: N1

Gost Dnevnika bio je ginekolog Dubravko Lepušić.

Je li tableta popularno nazvana tableta za dan poslije opasna po zdravlje, kada se može koristiti i je li upitnik za kupce zadiranje u privatnost ili nužnost?

“Najbolje je otići liječniku. Jako volim prijateljice iz Labele, ali ovog puta nemaju pravo. Vargini napuci su sasvim u redu. Lijek ima svoje neke nuspojave koje bi mogle naštetiti zdravlju”, smatra Lepušić.

Lepušić naglašava da ima više tableta za “dan poslije”, ali da se one koriste isključivo prije ovulacije. “Sve nakon ovulacije nema učinka. Vi te stvari morate pitati tu osobu koja kupuje pilulu”. 

“Ta tableta nije opasna za zdravlje ako se tu osobu ispitaju određeni rizični faktori. Ja bih da to ostane u okviru liječničke struke. To je u interesu zdravlja, kaže Lepušić te dodaje da nije zagovarač “priziva savjesti” koji se ne bi trebao širiti. “Pustimo struci da to riješi”, zaključio je Lepušić.

Podsjetimo, kontracepcijske tablete za dan poslije dolaze bez recepta, ali ne i bez upitnika koji kupci moraju ispuniti i pritom dati podatke koje će mnogi smatrati suviše intimnim. Istražili smo je li to narušavanje privatnosti ili nužna medicinska predostrožnost. Više pogledajte u prilogu.