Predsjednik udruge banaka o presudama za švicarac: "Priči tu nije kraj"

Vijesti 29. lis 201913:19 > 13:21
REUTERS/Dado Ruvić

Predsjednik Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović izjavio je u utorak da je konverzijom kredita u švicarskim francima postignuto izjednačavanje položaja svih korisnika kredita u Hrvatskoj, te da bi stavljanje u poseban položaj jedne skupine korisnika i nakon konverzije bilo nepravedno.

Na pitanje jesu li banke na udaru korisnika kredita nakon recentnih sudskih odluka koje im idu u prilog i najave aktivista za zaštitu prava korisnika kredita u švicarskim francima Denisa Smaje o novim stotinama tužbi, Adrović je na rubovima konferencije “Zagreb financijsko središte – novi bankarski trendovi i fintech” rekao da je posebnost Hrvatske u odnosu na sve druge zemlje Europske unije to što su banke “već platile milijardu eura štete za kredite u švicarskim francima”.

No, kaže Adrović, tu priči nije kraj jer je u postupku mnoštvo žalbi i predmeta na Ustavnom i Vrhovnom sudu, gdje se razmatra je li konverzija pravomoćna ili ništetna.

VEZANE VIJESTI

“Kao i mnogi pravni stručnjaci, mislimo da je konverzija provedena u skladu sa zakonom koji je bio poseban zakon (Zakon o izmjenama i dopunama zakona o potrošačkom kreditiranju) koji je rekao da je cilj staviti u isti položaj sve korisnike kredita u Hrvatskoj i to je zakon i napravio”, rekao je Adrović.

Ako bi se i nakon toga “jednu grupu ljudi stavilo u posebna položaj”, to bi “bilo protivno pravičnosti i pravu i svemu što Hrvatska ima kao civilizacijsko dostignuće”, rekao je Adrović.

Sanjin Strukic/PIXSELL

Na pitanje planiraju li banke pravni protuudar, odgovorio je da “nema protuudara” te kako misli da će se “ipak sve završiti u miru i na civilizirani način”.

Aktivist Denis Smajo je, naime, nakon pravomoćne presude Vrhovnog suda kojom se odbija revizija banaka u slučaju kredita u švicarskim francima, kazneno prijavio osam banaka. Smajo u prijavi tereti banke i HNB zbog propusta i nečinjenja i tvrdi da su građane zavaravale da su ti krediti sigurni i stabilni, a građani nisu bili svjesni valutnog rizika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram