Ministrica o štrajku: Ova situacija mora brzo završiti

Vijesti 04. stu 201911:13 > 11:16
N1

"Moj pogled na današnje razgovore je da su kvalitetni. Jasno je da pozicije još nisu dovoljno blizu, ali dobro je da su različite opcije na stolu", kazala je nakon sastanka sa sindikatima resorna ministrica Blaženka Divjak. sljedeći sastanak održat će se u utorak u 14 sati, kazala je.

Divjak je izrazila zadovoljstvo što su temeljem koalicijskog dogovora nastavili razgovore sa sindikatima jer je to je jedini način da se sadašnja situacija riješi.

“Jasno je da pozicije još nisu dovoljno blizu kako bismo mogli reći da smo nešto zaključili, ali različite opcije su na stolu, a to je dobro”, rekla je ministrica.

Dobro je također što će štrajk u listopadu biti plaćen iz državnog proračuna, a Ministarstvu obrazovanja je to važno i zbog uputa koje će dati u srijedu vezano uz situaciju u školama i nadoknadu radnih dana, poručila je Divjak.

Komentirajući “sukob dvaju prava”, Divjak je navela kako je s jedne strane pravo učenika da imaju kvalitetno obrazovanje u skladu sa zakonom, a s druge strane pravo na štrajk kao legitimno sredstvo ostvarivanja određenih materijalnih prava.

VEZANA VIJEST

 “Ne smije se ta dva prava dovoditi u kontradikciju jer to smanjuje povjerenje u sam sustav. Želimo o kraja tjedna doći do nekog prijedloga koji bi sindikati testirali na referendumu. Ova situacija u sustavu odgoja i obrazovanja mora vrlo brzo završiti”, kazala je.

Treba pronaći modalitete za nadoknadu izgubljenih radnih dana

Što se tiče upute koju će Ministarstvo obrazovanja u srijedu dati školama, pojasnila je kako se radi o tome da se prema zakonu u školama mora odraditi određeni broj radnih dana.

“Moramo vidjeti koji su to modaliteti koje dozvoljavamo školama, da vide kako će te dane nadoknaditi, ali jasno je da smo već sada četiri dana u minusu s obzirom na početni plan. Ovisno o kalendarima treba vidjeti što se može nadoknaditi nenastavnim danima, u pitanju je i produžetak školske godine, ali o tome ćemo malo više u srijedu”, kaže Divjak.

U vezi maturanata, koji zbog mature nemaju produžetak školske godine, ministrica je napomenula kako i tu ima određenih rješenja, ali za maturante se mora vrlo brzo reagirati i vidjeti kako će se nadoknaditi izgubljeni radni dani.