Beljak o štrajku: Ovo što izvode sindikati dobrim je dijelom farsa

Vijesti 05. stu 201916:54 > 17:05
N1

U Newsroomu N1 Televizije gostovao je predsjednik HSS-a Krešimir Beljak koji je komentirao, između ostaloga, aktualni štrajk prosvjetara i Deklaraciju o borbi protiv korupcije koju je potpisalo nekoliko stranaka poput SDP-a, HSS-a i HSU-a.

Što se tiče aktualnog štrajka u školama, rekao je sljedeće:

“Shvaćam u potpunosti nastavnike, ali mislim da je ovo što izvode sindikati dobrim dijelom farsa. Mislim da je dobar dio sindikata politički vezan, koliko god se oni pokušavali ograditi da su izvan bilo kakve politike. Mihalinec se jasno svrstao i jasno rekao da je HDZ-ovac čim je tražio Škoru i Grabar-Kitarović, koji su oboje HDZ-ovi kandidati, da se izjasne. A Zorana Milanovića kao da nema što pitati. Time je jasno rekao da je HDZ-ovac i da navija za HDZ. Poslije je to malo zataškao, ali gorak okus ostaje.”

“Prosvjetari u Hrvatskoj trebaju imati primanja koje ih čine stupom društva. Bez prosvjetnih djelatnika nema budućnosti,” istaknuo je Beljak.

VEZANE VIJESTI

Još je dodao kako od prosvjetara “treba tražiti rezultate, a ne da su prepušteni i da rade što hoće. Treba ih platiti na način da je minimalna plaća u prosvjeti 10.000 kuna.”

“To je put ne samo reformi u prosvjeti, nego i reforme Hrvatske. Za 20 godina. Nažalost, to je tako. Treba proći par generacija učenika u novom, reformiranom obrazovnom sustavu.”

Međutim, Beljak smatra kako su prosvjetari odabrali krive metode štrajka.

“Mislim da postoji i drugi način štrajkanja u školama. Način na koji bi nastavnici mogli napraviti, tj. na koji bi način sindikati mogli organizirati nastavnički bunt jest bijeli štrajk, ali da ne pate djeca.”

“Nije nastavnički dio samo za katedrom, postoji i nevidljivi dio. Neka se tu štrajka. Neka se djeci održi nastava, ali neka se štrajka oko svega ostalog, oko papirologije.”

#related-news_0

Komentirao je i Deklaraciju o borbi protiv korupcije koja je jučer potpisana.

“Prvo treba razjasniti što je korupcija. To je potplaćivanje. Dakle, kada netko napravit prometni prekršaj, to nije korupcija. Kada netko potplati političara da bi on donio zakone kojim će omogućiti dobivanje deset puta veće zarade, to je korupcija. Zahvaljujući korupciji smo sve hrvatske banke i telekom predali strancima. Cijela industrija je devastirana i uništena, nestali su i opljačkani zahvaljujući korupciji.

“Tu metodu nije naravno izmislio HDZ, ali ju je doveo gotovo do savršenstva.”

Zaključno je rekao kao smatra kako bi se cijela opozicija trebala skupiti i izaći na izbore s ciljem pobjede.

“Ja smatram da bi kompletna opozicija trebala izaći na izbore. Mi smo u jednoj situaciji gdje se ideološke razlike moraju staviti pod tepih kako bi se dobili izbori. kako se ovo zlo ne bi nastavilo. Trebamo se okrupniti, ujediniti. Trebamo vidjeti koji je zajednički nazivnik. Ako je to da se stranka koja je korupciju dovela do savršenstva, a zove se HDZ, makne s vlasti, trebamo ići svi zajedno. I Most, i Živi zid, i Kolakušić, svi. Mislim da u tom smislu razmišlja i gospodin Bernardić.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.