Predstavljanje europske prijestolnice kulture – Rijeke 2020 u Stockholmu

Vijesti 06. stu 201912:39 > 12:45
Promo

Nastavlja se niz međunarodnih prezentacija riječkog EPK projekta, te se tako, danas, Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture predstavlja u glavnom gradu Švedske, Stockholmu.

Na poziv Veleposlanstva RH u Kraljevini Švedskoj i HTZ-ovog ureda u Stockholmu, direktorica Sektora partnerstava i komunikacija RIJEKE 2020, Irena Kregar Šegota danas u Kući Europe, odnosno, u uredu Europskog parlamenta u Stockholmu, predstavlja program Europske prijestolnice kulture za medije, turističke agencije i kulturne institucije s područja Stockholma.

Na početku susreta, okupljenima se pozdravnim govorom obratio direktor HTZ-ovog ureda u Stockholmu, Vedran Sušić, a Irena Kregar Šegota u uvodnom je dijelu predstavila riječki EPK projekt i njegove tri tematske odrednice: vodu, rad i migracije, nakon čega je slijedio pregled kulturno-umjetničkih programa u kojem se ističu velika izložba Gustava Klimta “Nepoznati Klimt – ljubav, smrt, ekstaza”, gala koncerti opernih diva karate Matille i Eline Garanče, festival svjetski poznate kazališne skupine Needcompany, nastup prvog robotskog benda Compressorhead i još mnogo toga. Prisutnim gostima također je prikazan i atraktivni promo video “Port od Diversity” redatelja Dalibora Matanića u kojem je grad Rijeka portretiran kao mjesto susreta različitosti, otvorenosti i slobode.

Osim predstavljanja programa, u Kući Europe je postavljena i izložba Lungomare Art istoimenog programskog pravca EPK projekta. Izložba prikazuje kvarnersku kulturno turističku rutu u nastajanju koju čine trajne skulpture europskih i svjetski poznatih umjetnika. Sve skulpture postavljaju se u 10 mjesta diljem Kvarnera, na taj način stvarajući novu kulturno-turističku trasu u sklopu programa Europske prijestolnice kulture. Lungomare Art izložba ostat će otvorena u Kući Europe do 15. studenog 2019. godine.

Ovim predstavljanjem u Stockholmu, nakon Pariza, Ljubljane i Rima, kao i nakon iznimno uspješnog predstavljanja na turističkom sajmu WTM u Londonu, nastavlja se niz međunarodnih promocija grada Rijeke i riječkog EPK projekta koji će svoj službeni početak obilježiti svečanim otvaranjem 1.veljače 2020. godine, i to kao prvi hrvatski grad koji će nositi ovu važnu titulu. Uz planiranih više od 600 kulturno-umjetničkih događanja nastalih u suradnji s preko 250 kulturnih ustanova i organizacija iz 40 zemalja Europe i svijeta, Rijeka će sljedeće godine biti u fokusu europske kulture.

No, podsjetimo, u istoj godini kada Rijeka postoje EPK, Hrvatska će predsjedavati i Europskom unijom, a ovom jedinstvenom situacijom u povijesti Europske unije, Rijeka i Hrvatska postaju kulturnim i političkim središtem Europe.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.