MORH želi izjednačiti prava vojnika i branitelja u pojedinim područjima

Vijesti 06. stu 201917:28 > 21:56
Ilustracija

Ako se ponovi tragedija poput one iz srpnja kada je poginuo hrvatski vojnik u Afganistanu, a dvoje ih je ranjeno, stradali vojnici i njihove obitelji imat će ista prava kao i stradali branitelji. Predviđaju to izmjene Zakona o službi u Oružanim snagama RH.

“To ne znači da će imati status hrvatskog branitelja što je sasvim logično, prošlo je 25 godina od završetka Domovinskog rata. Neće imati neka prava koja hrvatski branitelji ili obitelj hrvatskog branitelja ima poput dodjele dionica, poput dodjele udjela u Fondu hrvatskih branitelja, to se naravno ne odnosi nego se odnosi na ona klasična prava za obitelj koja su dobro riješena zakonom o pravima hrvatskih branitelja”, pojašnjava Tomislav Ivić, državni tajnik u MORH-u. 

To je primjerice pravo na veteransku invalidsku mirovinu, ili pak pravo obitelji poginulog vojnika na obiteljsku mirovinu. U tim slučajevima primjenjivale bi se iste zakonske odredbe koje vrijede za branitelje, a na utvrđivanju činjenica radile bi i komisije koje utvrđuju prava branitelja.

“To je dobro jer tamo je sve to uređeno zakonski pa samo bi se te zakonske odrednice primjenjivale i na hrvatske vojnike koji stradaju u misijama”, kaže predsjednik saborskog odbora za veterane Josip Đakić.

Oporba podržava dodjelu takvih prava stradalim vojnicima i njihovim obiteljima, ali SDP najavljuje da će pri glasovanju ostati suzdržani.

“Svakako da mi sadržajno to podržavamo međutim mislimo da ovo nije dobar način da se to riješi, dakle Ministarstvo obrane može donijeti vlastiti pravilnik, vlastiti Zakon i na taj način to riješiti. Mislim da bi bilo puno primjerenije nego da se vezuje uz zakon o pravima branitelja iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji”, kaže SDP-ov Franko Vidović.

“Vidjet ću što predlažu, postavit ću brojne amandmane po pitanju toga što hrvatski vojnik ima u usporedbi s drugim vojnicima koji idu u iste misije jer ponavljam, nisu naši sinovi samo da se krv proliva nego moramo imati i iste uvjete kao ostali vojnici”, najavljuje pak Miro Bulj iz Mosta.

Zakonske izmjene donose i povećanje dobne granice za izobrazbu, kao i dobne granice za umirovljenje, ukida se i ograničenje za izvanredna promaknuća. To je samo dio od niza prava kojima Ministarstvo obrane želi poboljšati status vojnika i privući što bolje kadrove.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.