Deur: Nemam veze s prijedlogom o ukidanju Dana antifašističke borbe kao praznika

Vijesti 07. stu 201915:13 > 15:39
N1

Nakon što se pojavila informacija kako je upravo predsjedničin savjetnik Ante Deur predložio da se Dan antifašističke borbe 22. lipnja prestane obilježavati kao praznik i postane spomendan, na izjavu je reagirao Ured predsjednice i sam Ante Deur u razgovor za N1.

“Ne. To nema veze. Ja sam dvije inicijative spomenuo, predlagač je Ministarstvo hrvatskih branitelja za 18.11. kao praznik i ja sam spomenuo da se još uz 18.11. da se obavezno stavi da je Domovinski rat, ali da mora biti srpska agresija od koje je potekla agresija. I da bi bilo dobro da zakonodavac to stavi u taj dio. I druga stvar 8.10. da ostane kao praznik, neradni dan iz tog razloga što bi spomendan nakon nekog vremena oblijedio, a da je to jedna bitna činjenica, a i školska godina koja dolazi, a i da se ne bi otišlo u zaborav”, kazao je Ante Deur za N1. 

Još jednom je ponovio kako nema nikakve veze s incijativom da Dan antifašističke borbe postane spomendan. 

“Ja se uopće ne sjećam da je to itko spomenuo, moram priznati. Možete zvati druge koji su bili, znači gospodin Josip Đakić je to stavio na glasanje, a otkud je to poteklo, ja to ne znam. Od mene nije i to se može provjeriti”, ističe Deur. 

VEZANE VIJESTI

Deur je rekao kako se to ni u kom slučaju ne može povezivati sa stavovima Kolinde Grabar-Kitarović. “Ono što je rečeno to stoji i to se može provjeriti. To što sam ja rekao stoji, ja antifašizam nisam ni spomenuo, niti imam veze s tim”. 

Ranije danas o tome se oglasio i Ured predsjednice iz kojeg su kratko poručili: “Ako je Deur to rekao, govorio je u vlastito ime”.

Podsjetimo, u četvrtak je u Saboru Josip Đakić, koji je na čelu saborskog Odbora za veterane predložio da Dan antifašističke borbe umjesto državnog praznika postane spomendan i radni dan, odgovarao na pitanja novinara o navedenom prijedlogu.

Upitan radi li protiv Tuđmanove politike predsjednik HVIDR-a Josip Đakić kazao je sljedeće

“Nikad ja nisam radio protiv Tuđmanove politike, pa ni danas.”

Komentirao je izjavu premijera Plenkovića kako nije svjestan ni prošlosti, ni sadašnjosti.

“Ja sam svjestan i prošlosti i sadašnjosti, svjestan sam svakoga detalja. Ovaj prijedlog je bio prijedlog Odbora, nije protiv nikoga usmjeren, a naročito je u sklađen s europskom rezolucijom.”

Na pitanja novinara je li svjestan kako je Franjo Tuđman uveo navedeni praznik, kazao je kako je svjestan navedenoga.

“Dapače. Da, i dalje je praznik. I svi su drugi praznici.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.