Laburisti na korak do potpisa za Kukuriku koaliciju

Vijesti 28. tra 201518:47 > 18:49
N1

Stranački skup vladajućeg SDP-a u Tuhelju doveo je do jednog novog politički pragmatičnog zaključka.

Naime, pokolebani lošim rezultatima iz anketa, SDP-ovci su počeli spominjati plan B: ako izborna pobjeda na predstojećim izborima ne bude moguća, odnosno ako SDP s partnerima ne uspije osvojiti najveći broj mandata u Saboru, tada će glavni cilj ostati zatvaranje saborske većine neovisno o tom rezultatu. To znači da će SDP pokušati naći što veći broj predizbornih, a pogotovo postizbornih partnera s kojima bi mogao pokušati sklopiti postizbornu koaliciju.

Predsjednik stranke Zoran Milanović kreće sam ili putem svojih predstavnika u ispitivanje terena u tom smislu, a osim što je više-manje jasno da će predizborni partneri SDP-a biti HNS i HSU, dok je IDS još na vagi, sada se vidi da je formiranje predizborne koalicije s Hrvatskim laburistima-strankom rada praktički gotova stvar.

Komunikacija između Milanovića i šefice laburista Nansi Tireli traje već neko vrijeme, zasad još nema formalnog dogovora, ali postoji izražen interes obje stranke za suradnju. Činjenica je da je uvođenjem mogućnosti preferencijskog glasovanja otežano predizborno koaliranje, ali SDP je, neslužbeno doznaje Novi list, spreman sastaviti liste na način koji bi Hrvatskim laburistima u izvjesnoj mjeri jamčio da će i u idućem sazivu Sabora imati tri zastupnika, kako bi mogli formirati samostalan Klub. Na početku aktualnog mandata, laburisti su imali šest zastupnika, ali su ih s vremenom napustili Branko Vukšić, Mladen Novak i Nikola Vuljanić.