"Kada dođu unutarstranački, onda ćemo igrati te utakmice"

Vijesti 09. stu 201911:25 > 11:26
N1

Nakon sastanka Odbora za Hrvate van Hrvatske premijer Andrej Plenković dao je izjavu novinarima.

Premijer Plenković prvo je zahvalio svima koji su sudjelovali na sastanku.

“Ovi savjeti su sjajan prigoda da Vlada predstavi sve ono što radi za zajedništvo domovinske, iseljene Hrvatske, da kontinuirano povećavamo potporu, programe, projekte i financijska sredstva. Ali prije svega i da osluškujemo sve ono što možemo unaprijediti, i u pogledu zakonskoga okvira i olakšavanja komunikacije naših ljudi izvan Hrvatske s domovinom, a naravno da stvaramo preduvjete za njihov povratak.”

“Na tom tragu čuli ste i izlaganje i vjerujem da će preporuke koje su važne i dobro prihvaćene od strane Savjeta biti svojevrstan vodič Vladi u unapređenju daljnje suradnje.”

Novinari su premijer upitali kako reagira na najnovije objave Tomislava Karamarka na društvenim mrežama koji se na svom Facebook profilu u podužoj objavi osvrnuo se na godišnjicu pada Berlinskog zida, odnos današnje Hrvatske prema antifašizmu i komunizmu i, po svemu sudeći, najavio kandidaturu za predsjednika stranke.Nisam to vidio, ali svaki član HDZ-a može sudjelovati na stranačkim izborima.

VEZANA VIJEST

“A gledajte, imamo mi drugu zadaću sada, to su predsjednički izbori. Kada dođu unutarstranački, onda ćemo igrati te utakmice.”

Novinarima je kazao i koji su prioriteti Odbora za Hrvate izvan Hrvatske.

“Pa ono što je, po meni, najvažnije, i to je jedna loša situacija nakon promjena Ustava 2010. kada smo ograničili glasovanje Hrvata izvan Hrvatske na isključivo fizička mjesta gdje imamo predstavništa Hrvatske i konzularne urede, to pitanje je istaknuto i mislim da bi bila velika šteta. Jer, evo, ja sam bio u veleposlanstvima, organizirao izbore van sjedišta – vjerujte mi, to niti je veliki trošak, niti veliki napor.”

“Ja sam bio u Francuskoj, nama nikada nije bio problem imati izbore niti u Lyonu, niti Marseilleu, ili bilo gdje gdje žive Hrvati. Jer ako morate ići sami nekih 900 kilometara, onda vas taj vaš glas jako puno košta. To je nefer i tu moramo unaprijediti nešto što je, po mom sudu, odvratilo mnoge da sudjeluju u političkom životu Hrvatske i iskorite svoje pravo kao državljanina, a to je pravo glasa.”

Danas je 30. obljetnica pada Berlinskog zida i mnogi političari daju svoj komentar, stoga su novinari za isti zamolili premijera.

“Pad Berlinskog zida bio je jedan od prekretničkih, povijesnih trenutaka za europski kontinent, za europsko jedinstvo. Pad je važan korak ne samo za ujedinjenje Njemačke, nego i objektivno i za ujedinjenje Europe.”

#related-news_0

“Ivan Pavao II. je godinu dana prije toga u europskom parlamentu održao jedan, po meni, najreferentniji govor, kada je kazao da Europa mora dati drugom plućnom krilu da diše. I na taj način je predvidio tektonske promjene koje su u konačnici, možemo biti sretni, omogućile i raspad bivše SFRJ i stvaranje Hrvatske kao slobodne, demokratske, međunarodno priznate države. I zato je i danas naš ministar vanjskih poslova u Berlinu, na obilježavanju pada Berlinskog zida,” rekao je premijer.

Danas u Tvornici potencijalni predsjednički kandidat Zoran Milanović predstavlja svoj program. Novinari su premijera upitali što on očekuje.

“Pobjedu Kolinde Grabar-Kitarović.”

Konačno je odgovorio na pitanje novinarke je li Hrvatska danas dovoljno antifašistička i na to je kazao sljedeće:

“Dakle, imali ste raspravu u Hrvatskom saboru o Zakonu o blagdanima, mislim da je moj stav sasvim jasan. Postoje neke temeljne vrijednosti na kojima je građena moderna i slobodna Hrvatska koji su i temelji i vrijednosti koje dijeli i Statut i program HDZ-a i iza toga stojimo. Ja mislim da nisam mogao biti decidiraniji, nego što sam bio, a i vidjeli ste rezultate.”

Podsjećamo kako je danas Savjet Vlade za Hrvate izvan RH u Varaždinu počeo dvodnevnu sjednicu, a premijer Andrej Plenković poručio je tom prigodom kako je Hrvatska na svoju dijasporu ponosna ali i da je cilj njegove Vlade stvoriti poticajne uvjete za povratak dijela iseljenika.

Tom prilikom je premijer rekao kako je “Hrvatska ponosna na Hrvate u BiH, Hrvate u svim državama oko Hrvatske, Hrvate diljem svijeta. Činjenica da nas ima u svim krajevima i da mnogi od vas daju doprinos domovini, srcem, dušom, poslovnim aktivnostima, kulturnim, umjetničkim, sportskim, bilo kojim drugim, predstavlja jedno veliko jedinstvo unutar hrvatskoga naroda i zajedništvo iseljene i domovinske Hrvatske. Ta vrsta zajedništva i međusobnog uvažavanja je visoko na listi prioriteta ove Vlade”, naglasio je Plenković.

Naglasio je i kako je cilj njegove Vlade stvoriti poticajne uvjete za povratak dijela iseljenika.

Rekao je i da je povećana podršku projektima Hrvata u BiH za više od 50 posto, a udvostručena potpora hrvatskim nacionalnim manjinama u susjednim zemljama.

“U protekle tri godine financirali smo 1537 projekata diljem svijeta u vrijednosti 115 milijuna kuna”, rekao je Plenković.

BiH premijer je označio glavnom susjednom državom u kojoj Hrvati trebaju biti u potpunosti ravnopravan narod.

“Nadam se da ovo što čitam u današnjim medijima ide u dobrom smjeru u pogledu razgovora između političkih stranaka, prije svega HDZ BiH i SDA, a odnosi se na promjene izbornog zakona. Da se riješe anomalije i da se ne događaju situacije u kojima se preglasavaju Hrvati prigodom izbora u ključna predstavnička tijela”, kazao je Plenković.

Istaknuo je bezrezervnu podršku Hrvatske BiH na europskom putu, a kazao je i da se o temi Hrvata u Srbiji mora posebno voditi računa.

“Sve što se događa u Hrvatskoj u pogledu srpske manjine ima trenutne refleksije na položaj Hrvata u Srbiji. Zato je važno razumjeti našu politiku i njene refleksije prema položaju hrvatske manjine”, poručio je predsjednik Vlade na početku sjednice Savjeta za Hrvate izvan RH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.