Iz State Departmenta pisali Obuljen Koržinek da podrži film 'Dara iz Jasenovca'

Vijesti 09. stu 201917:20 > 17:25
(ilustracija)

Dužnosnik američkog State Departmenta uputio je hrvatskoj ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek zamolbu da Hrvatska podrži filmski projekt 'Dara iz Jasenovca' srpsko-američkog redatelja Predraga Gage Antonijevića, piše u subotu beogradski tisak.

Provladin tabliod Kurir objavio je danas presliku e-maila izaslanika State Departmenta za pitanja holokausta Thomasa K. Yazdgerdia hrvatskoj ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek, poslanog još u ožujku ove godine, sa zamolbom da podupre filmski projekt ‘Dara iz Jasenovca’, čije snimanje je već započelo uz potporu srbijanske vlade.

“Volio bih vam predstaviti srpsko-američkog spisatelja i redatelja Predraga Gagu Antonijevića. On je režirao velika filmska ostvarenja, kao što je ’Spasitelj’, film koji je smješten u Bosnu tijekom rata sa Dennisom Quaidom u glavnoj ulozi, a Oliver Stone je njegov producent. Gaga je zainteresiran da snima film o Jasenovcu. Ne bi to bio dokumentarac, već drama“, napisao je u ožujku Yazdgerdi ministrici Obuljen Koržinek.

List Kurir je, provjeravajući autetičnost pisma, zatražio komentar producenta filma Makse Ćatovića, koji je potvrdio da će pojedine scene filma biti smimljene u Hrvatskoj.

“Pismo je autentično. Pojedine scene bit će snimljene u Hrvatskoj, na autentičnim lokacijama”, rekao je Ćatović za Kurir.

List navodi kako je Yazdgerdi odlučio napisati pismo hrvatskoj ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek nakon susreta s Antonijevićem, koji je boravio u Washingtonu.

Kurir piše da je zatražio komentar hrvatske ministrice kulture, ali ga do zaključenja subotnjeg izdanja nije dobio.

Ekipa filma ‘Dara iz Jasenovca’ priopćila je 2. studenoga da bi projekt trebao biti završen do kraja godine, te da je premijera planirana za svibanj 2020. godine, na 75. obljetnicu oslobađanja logora u Jasenovcu.

Uz film ‘Dara iz Jasenovca’, čije snimanje financiraju Vlada Srbije i Filmski centar Srbije (FCS) sa 2,3 milijuna eura, stali su i američki ekspert za holokaust Michael Berenbaum te producent Dobrivoje Tanasijević – Dan Tana.

Film prati sudbinu djevojčice Dare i njezine obitelji u vrijeme Drugog svjetskog rata, neposredno nakon ustaško-njemačke ofenzive na Kozari, kada su mnoga djeca s tih prostora odvedena u Jasenovac, a potom premještena u logor Stara Gradiška.

Glavnu ulogu igra Biljana Čekić (12), djevojčica iz Potkozarja, čiji su preci bili u Jasenovcu, a scenarij je napisala Nataša Drakulić.

Film je po žanru akcijska drama, a autori naglašavaju kako su nastojali da povijesne činjenice budu što vjerodostojnije, dok redatelj Antonijević tvrdi kako je ekipi filma “jako važno da izraze estetiku smrti i ubijanja”.

Na pitanje ima li u filmu glumaca iz Hrvatske, Antonijević je odgovorio kako to – premda ima puno prijatelja u Hrvatskoj – nije moguće i da “nažalost nema hrabrih hrvatskih glumca” koji bi glumili u njegovom filmu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram