Predsjednica predstavila svoj program: Hrvatska zna i mora bolje!

Vijesti 11. stu 201906:35 > 11:54
Igor Soban/PIXSELL

Aktualna hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u ponedjeljak, 11.11. u 11 sati, predstavlja program kojim kreće u utrku za drugi mandat na Pantovčaku. U kongresni centar na zagrebačkom Velesajmu stigli su premijer Andrej Plenković, ministri, brojni HDZ-ovci, ali i drugi simpatizeri aktualne predsjednice.

Drage Hrvatice i Hrvati u Hrvatskoj, BiH i diljem svijeta, dragi hrvatski državljani, predsjedniče HDZ-a i Vlade, predsjedniče Hrvatskog sabora, svi dužnosnici, svi stranački dužnosnici, simpatizeri stranke, dragi Jakove i draga moja strpljiva i voljena obitelji, rekla je predsjednica uvodno.

Zahvalila je HDZ-u na ponovnoj potpori. “Bez vas, dragi moji, ne bih danas bila predsjednicom, kao ni bez potpore hrvatskih državljana, zahvalna sam HDZ-u na kandidaturi, ali čvrsto držim da i svi članovi HDZ-a žečle da budem čimbenik okupljanja i spajanja u H+rvatskoj, zamašnjak novog hrvatskog zajedništva, rekla je predsjednica.

Meni ovaj dan ima posebnu simboliku, urpavo na današnji dan prije točno pet godina predstavila sam izborni program za bolju Hrvatsku. Tada sam zatražila vaš glas, vaše povjerenje i započela put zajedništva i stvaranja bolje Hrvatske, rekla je predsjednica.

“Rekla sam bit ću vaša predsjednica i duboko vjerujem da sam to i ostvarila”, kazala je.

Kao razlog zašto je tu navela je “zato što vjerujem u Hrvatsku”. “Vjerujem u svakog našeg čovjeka, u naše vrijednosti, u naše potencijale, u sve što krasi našu domovinu i zbog čega smo posebni”, rekla je predsjednica, posebno istaknuvši branitelje.

Samo zajedno možemo ostvariti bolju budućnost za sve nas, dodala je predsjednica.

“Proputovala sam cijelu Hrvatsku, bila sam u svim krajevima naše domovine i svijeta i slušala vas, željela sam biti vaša predsjednica, jedna od vas. vjerujem da i vi prepoznajete da jesam jedna od vas, koja je dokazala da radi za vas, da se bori za vas”, kazala je, zahvalivši se svim,a koji su joj u proteklom mandatu pisali ili je posjećivali, a posebnu zahvalu izrazila je članovima njezinih vijeća.

“Posebice hvala svima koji su me diljem Hrvatske, BiH i svijeta s osmijehom dočekivali, poticali ili mi upućivali konstruktivne kritike. Gdje god sam došla dobila sam potvrdu kako hrvatski čovjek može, zna i hoće. To me osnaživalo u želji kako Hrvatska doista može”, rekla je, podsjetivši kako je Hrvatska izgledala uoči njezina osvajanja izbora.

“Vladalo je ozračje pesimizma, malodušja i bezidejnosti. Vladalo je ozračje kako se ništa ne može napraviti, kako promjena nije moguća. Bilo je to stanje zapuštenosti, društvene apatije. Hrvatska je u mnogočemu kaskala i bila na dnu ljestvica pozitivnih pokazatelja u Europi. Vlada koja nas je zadužila preko 70 milijardi kuna, povećani PDV, predstečajne nagodbe, katastrofalni rejting, bahato i arogantno vođenje države u propast. Je li to ono što je normalno? Možda, ali samo onima koji se usude reći kako je Hrvatska slučajna država”, rekla je predsjednica.

“Hrvatska se ne smije vratiti u to teško razdoblje koje je proživljavala. To ne smijemo i nećemo dopustiti, jer Hrvatska zna istinu, zna tko je za to bio odgovoran!”, rekla je predsjednica.

Izvukla sam Hrvatsku iz regiona, rekla je predsjednica. “Danas je ugled Hrvatske veći nego ikad prije”, rekla je predsjednica, dodavši da je to isto ponovio i premijer Andrej Plenković, “koji se tome osobno osvjedočio”.

Zauzimala sam se za fiskalnu decentralizaciju i govorila kako svaki kutak naše domovine vrijedi kao i Zagreb, rekla je predsjednica, dodavši da je pomogla riješiti i probleme blokiranih građana.

Snažno sam se zauzela za rješavanje problema zagađenog zraka u Slavonskom Brodu, rekla je predsjednica, dodavši da je osnovala i Vijeće mladih, kao i radnu skupinu za brendiranje Hrvatske te da je otvorila i vrata Ureda građanima. Dodala je i da je smanjila troškove ureda, kao i prepolovila broj djelatnika u uredu.

Bilo je tu pogrešaka i propusta, ali pokazala sam i dokazala sposobnost da predstavljam Hrvatsku i predvodim ostvarivanje naših ambicija, jer Hrvatska zna i mora biti ambiciozna!, poručila je predsjednica.

Naši građani žele stabilnost, žele politički odgovorno i ozbiljno vodstvo, rekla je Grabar Kitarović.

Vremena su zahtjevna, izazovi se množe i na to se može odgovoriti samo odgovornom politikom i jasnim vodstvom i zato nemamo vremena za površni populizam i olako shvaćanje upravljanja politikama, rekla je predsjednica.

Stoga, pitanje sad ili nikad nije i ne može biti pitanje 2019. godine, to je bila poruka početka devedesetih, kad smo odlučivali o sudbini hrvatskoga naroda i hrvatske države, kad smo se za nju borili. Danas to može biti samo i isključivo pitanje ozbiljnog shvaćanja demografskih problema, na koje sam upozoravala prije svih drugih, svjesna da je to ključno pitanje naše opstojnosti, rekla je predsjednica.

Moj izborni program Hrvatska zna i mora dalje, koji dana stavljam pred javnost, pruža rješenja i konkretne aktivnosti u skladu s postojećim predsjedničkim ovlastima, rekla je predsjednica, dodavši da su ovlasti dovoljne želi li ih se maksimalno iskoristiti za dobrobit društva.

Program je temeljen na znanju, iskustvu i predanom radu tijekom proteklih pet godina, rekla je predsjednica.

Program kroz sedam točaka adresira probleme pred nama, rekla je predsjednica.

Prvo o čemu želim razgovarati jest hrvatski razvoj, u širem smislu, uključujući i sektor gospodarstva. Pitanje je kamo idemo i na čemu temeljimo hrvatski razvoj. Moj temeljni stav je da obitelj i stabilnost obitelji mora biti u središtu, rekla je predsjednica, dodavši da će ustrajati u implementaciji integralnog niza mjera za osnaživanje obitelji kao jezgre hrvatskog društva.

Porezno rasterećenje hrvatskih obitelji i poduzetnika, s posebnim naglaskom na smanjenje troškova rada. Predložit ću stručnu raspravu o fleksibilizaciji radnog vremena, rekla je predsjednica, dodavši da naglasak mora biti na produktivnosti, a ne na nominalnom radnom vremenu.

Istaknula je da će osnovati program stipendiranja najboljih maturanata na najboljim svjetskim sveučilištima uz uvjet povratka i rada u Hrvatskoj.

Drugi stup programa odnosi se na naš identitet, način života, na nas, tko smo i iza čega stojimo, rekla je predsjednica.

Aktivno zagovaranje jezične kulture u školama i na fakultetima. Oni moraju biti izvorište očuvanja hrvatskog jezika. I nadalje ću se boriti za očuvanje političkog i kulturnog identiteta Hrvata u BiH, kao konstitutivnog i jednakopravnog naroda, rekla je predsjednica.

Tražit ću snažniji angažman za povratak preostale kulturne baštine ukradene za Domovinskog rata te povratak sve arhivske građe iz srbijanskih arhiva, jer to je naše, hrvatsko i treba biti vraćeno Hrvatskoj, rekla je predsjednica.

Treći dio programa – hrvatska odlučnost, bavi se našim hrvatskim stavom i načinom kako se predstavljamo, ambiciozno i asertivno, bez ikakvog kompleksa male države, rekla je predsjednica.

U razdoblju pred nama moramo potpuno ostvariti prava Hrvata iz BiH kao njezina konstitutivnog naroda, kazala je predsjednica.

Nastavit ću aktivno raditi na rješavanju sudbine nestalih hrvatskih branitelja i civila iz Domovinskog rata. U tome nikada neću posustati, rekla je predsjednica, dodavši da će nastojati da to pitanje bude glavno za napredak pregovora u članstvu Srbije u Europskoj uniji.

Četvrti je stup programa hrvatska pravednost.

Ljudsko dostojanstvo temeljni je kriterij pravednosti. Hrvatska za koju se borim je Hrvatska u kojoj svako ljudsko biće ima pravo na dostojanstvo, rekla je Grabar-Kitarović.

Nastavit ću s rješavanjem problema blokiranih građana, poručila je.

Zauzimat ću se za pojačanu edukaciju mladih, te za društvenu skrb o trudnicama zbog jačanja svijesti o vrijednosti svakog ljudskog života. Svaki ljudski život dragocjen je, a one koje ga donose na svijet, trudnice, jedna su od najosjetljivijih društvenih skupina. Društvena klima, naša pažnja i razumijevanje i poštovanje prema njima jednako su važne za odluku o majčinstvu, kao i socioekonomski uvjeti u društvu, rekla je Grabar-Kitarović.

Inzistirat će i na odgoju i obrazovanju djece protiv predrasuda i drugih uzroka nerazumijevanja i sukobima među ljudima i narodima, rekla je predsjednica, dodavši da je čvrsto stala u obranu ravnopravnosti žena. “Jednaka plaća za isti rad, ravnopravna društvena promocija, zaštita majčinstva samo su neka od prava koja ću i dalje zagovarati”, poručila je.

Nastavljat ću uključivati mlade u društveni život, nastavljat ću otvarati prostor najboljim mladim ljudima te poticati hrvatsku mladost da se što snažnije uključi u društveni, kulturni i sportski život svoje domovine, ali iz lokalnih zajednica, rekla je predsjednica.

Predložit ću uvođenje institucije pravobranitelja za starije osobe, institucije kroz koju će naši stariji sugrađani imati zastupnika u javnosti. istaknula je.

Peti dio odnosi se na demokraciju i načine kako učvrstiti temeljne demokratske norme. To je jedini način kako da se suprotstavimo poplavi pojedinaca koji daju nerealna obećanja, rekla je predsjednica.

Objavom trenutačnog popisa birača umanjit će se sumnje u popis birača te barem dijelom vratiti povjerenje birača. Predložit ću da se poveća broj preferencijskih glasova. Podržavam načelo da se građani o važnim pitanjima mogu izjasniti i referendumom. Pojačan zahtjev građana za referendumom jasno pokazuuje da postoje prijepori koje postojeći sustav nije uspio riješiti, rekla je predsjednica.

Šesti dio programa nosi naziv – hrvatska sigurnost.

Svijet u kojem živimo sve je nesigurniji, rekla je predsjednica. Demografija ležiu u srcu nacionalne sigurnosti. Ustrajat ću na osnaživanju Hrvatske vojske i hrvatske policije, nastavkom razvoja novih obrambenih i nadzornih sposobnosti nužnih za suočavanje s ugrozama 21. stoljeća i uvijek ću braniti njihovu čast, jer oni rade dostojanstveno i časno i hvala im što rade na svojim mjestima, kako bi osigurali našu sigurnost i naš mir, rekla je predsjednica, dodavši da ulaganja u obranu nikad nije smatrala troškom, nego ulaganjem u budućnost.

Samo visok sustav domovinske sigurnosti može otkriti djela usmjerena protiv Republike Hrvatske i svih nas, rekla je.

Prave nacionalne suverenosti nema bez visokog stupnja energetske neovisnosti, poručila je predsjednica.

Sedma stavka jest hrvatski optimizam.

Vjera u sebe, vjera da imamo snage i znanja svoje mogućnosti pretvoriti u budućnosti. Srebro zlatnog sjaja hrvatske reprezentacije pokazualo je koliko takav uspjeh može osnažiti vjeru u bolje sutra, rekla je Grabar Kitarović.

Umrežit ću uspješne hrvatske znanstvenike koji djeluju u inozemstvu, rekla je predsjednica.

Ovo je program u koji je ugrađena i baština našeg prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana i sve ono što smo dosad postigli, rekla je predsjednica.

Stojim pred vama ovdje i znam da o nama samima ovisi kakvu ćemo Hrvatsku graditi i što ćemo ostaviti svojoj djeci. Nastavimo zajedno put kojim smo krenuli, nastavimo graditi našu Hrvatsku i vjerujmo u sebe, jer znamo, hoćemo i možemo. Pokažimo da Hrvatska zna i što sve Hrvatska zna!, rekla je predsjednica.

vjerujem u Hrvatsku koja zna odgovore na izazove koji su pred nama. Vjerujem u Hrvatsku koja se zna nositi s problemima. Vjerujem u Hrvatsku, jer vjerujem u svakog hrvatskog čovjeka. Bolja Hrvatska nije daleko. Bolja Hrvatska je tu, među nama, među našim ljudima u Hrvatskoj i diljem svijeta i zato ću biti vaša predsjednica, jer Hrvatska zna i mora bolje. Živjeli!, završila je svoj govor predsjednica.


Izborni program “Hrvatska zna i mora bolje“, navodi se na službenoj stranici, ”izraz je odlučnosti da zajedno nastavimo graditi bolju, ponosnu i prosperitetniju Hrvatsku i potvrda vjere u našega čovjeka, u naše vrijednosti, snagu i potencijale – Jer Hrvatska ZNA!”.

Program “Hrvatska zna i mora bolje” sastoji se od 7 točaka: hrvatski razvoj, hrvatski identitet, hrvatska odlučnost, hrvatska pravednost, hrvatska demokracija, hrvatska sigurnost i hrvatski optimizam.

Uvodno je govor održao premijer Andrej Plenković.

N1

“Pobjedom predsjednice, nastavit ćemo provoditi politiku u interesu Hrvatske”, rekao je Plenković. “Nema dvojbe da će bilo tko bolje predstavljati Hrvatsku od predsjednice Kolinde Grabrar-Kitarović koja je postala hrvatski brend na globalnoj razini!”, rekao je premijer.

Više čitajte OVDJE.

Igor Soban/PIXSELL

Slogan kampanje je: Predsjednica. Jer Hrvatska zna!

Datum izbora i dalje nije poznat, ali se kao najizvjesniji spominje 22. prosinca.

Formalnu odluku o izborima donosi Vlada, koja ih mora raspisati najranije 60, a najkasnije 30 dana prije isteka mandata aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Ilustracija
Igor Soban/PIXSELL
Igor Soban/PIXSELL
Igor Soban/PIXSELL
Igor Soban/PIXSELL
Igor Soban/PIXSELL
Igor Soban/PIXSELL
Igor Soban/PIXSELL
Igor Soban/PIXSELL
Igor Soban/PIXSELL