Roditelji malenih Roma iz Kotoribe: Naša djeca žele ići u vrtić

Vijesti 13. stu 201920:22 > 20:29
N1

Iz Dječjeg vrtića u Kotoribi u Međimurju ispisana su djeca pripadnici romske nacionalne manjine. Djeci sukladno Nacionalnoj strategiji za uljučivanje Roma vrtić plaća Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Međutim, vrtiću je bio neprihvatljiv način na koji je ministarstvo vršilo isplate, dvaput godišnje, pa su djecu - ispisali.

Naša reporterka Tina Kosor Giljević u Kotoribi je razgovarala s roditeljima djece i predstavnicima vrtića.

Ministarstvo je najavilo da su sredstva za za razdoblje od rujna do prosinca predviđena i da bi novac trebao sjesti na račun vrtića kroz nekoliko dana. Djeca, međutim, više ne mogu u vrtić. 

“Zvali su me na telefon u petak da dođem po dijete jer on više ne može ići u vrtić, da netko nije platio troškove. Moje dijete plače, svaki dan me budi”, kazao nam je kroz suze Božidar Horvat, otac dječaka koje više ne smije u vrtić.

“Želim da postigne nešto u životu. Znam iz vlastitog iskustva, kroz život sam jako puno toga prošao. Hrvatski sam branitelj, teško mi je bilo u životu, počeo sam od nule. Želim da moje dijete danas-sutra ima budućnost, da se školuje, da se probije, da se zaposli i da bude normalan kao svi drugi građani republike Hrvatske.”

VEZANA VIJEST

“Želim da nauči hrvatski jezik, nemam je kome ostaviti dok smo na poslu”

“Moja djevojčica je išla u vrtić, ali sad više ne ide. I nema je tko čuvati. Suprug i ja radimo, to mi je najveći problem. Želim da nauči hrvatski jezik, nemam je kome ostaviti dok smo na poslu. Ponekad je moja mama čuva, ali ona je bolesna.

Bila je zadovoljna s vrtićem, uvijek mi je pričala kako su se igrali, a počela je koristiti i hrvatske riječi. Želim da nastavi, da se obrazuje”, objašnjava nam Zorica Bogdan, majka djevojčice koja također više ne smije u vrtić.

Zatražili smo reakciju od vrtića, ali ravnateljica je, kažu, na bolovanju pa su nas preusmjerili na načelnika Kotoribe Ljubomira Grgeca.

“Upravno vijeće je zasijedalo, donijelo odluku – tko u roku od sedam dana ne plati, ne dovodi djecu u vrtić. To se dogodilo i nekim našim roditeljima pa su na kraju platili i lijepo došli u ponedjeljak u vrtić”

Država ako je nešto preuzela, neka na vrijeme plati. Mi dolazimo u probleme likvidnosti. Išli smo u proširenje vrtića iz europskih fondova, neka sredstva još nisu vraćena”, kazao je načelnik općine.

U Kotoribi 5.11. na Svjetski dan romskog jezika Dječji vrtić donio odluku da ispiše 12 djece

Podsjetimo, Veljko Kajtazi, zastupnik romske nacionalne manjine, na konferenciji za medije rekao kako je iz Dječjeg vrtića u Kotoribi ispisano 12 djece pripadnika romske nacionalne manjine jer Ministarstvo znanosti i obrazovanja kasni s plaćanjem vrtića.

U Kotoribi je 5.11. na Svjetski dan romskog jezika Dječji vrtić donio odluku da ispiše 12 djece pripadnika romske nacionalne manjine iz vrtića, kazao je danas Kajtazi, zastupnik romske nacionalne manjine na konferenciji za medije.

Kako je rekao, “ta djeca od tog dana 5.11. do danas ne pohađaju vrtić, iako bi pravo na pohađanje vritća trebali ostvarivati besplatno sukladno Nacionalnoj strategiji za uljučivanje Roma koju je Vlada usvojila još 2012. godine”.

Istaknuo je još kako je navedeni primjer “samo jedna od manifestacija neprovedbe preporuka i strategija na terenu koje se donose na raznim razinama vlasti, a posljedice zakazivanja u provedbi strateških dokumenata najviše osjete krajnji korisnici, odnosno djeca i njihovi roditelj koji imaju najmanje utjecaja na trenutno stanje”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram