"Umirovljena učiteljica ne može isti mjesec platiti režije i kupiti koju knjigu"

Vijesti 14. stu 201912:20 > 12:30
Pixabay (ilustracija)

Književnica Marina Vujčić izrazila je svoju potporu učiteljima i učiteljicama u štrajku statusom na Facebooku koji prenosimo uz njezino dopuštenje.

Njezinu objavu prenosimo u cijelosti.

“Jučer sam na Interliberu srela jednu umirovljenu učiteljicu koja mi je nekoć bila kolegica. Došla je kupiti nekoliko knjiga za koje je planski štedjela jer nakon 35 godina rada u školi ima mirovinu 3000 kuna pa joj kupnja knjiga – kao i mnogočega drugoga – spada u luksuz koji si može priuštiti samo ako se odrekne nečega „važnijeg“. Zbog tih nekoliko knjiga možda će kasniti s plaćanjem računa za struju ili neko vrijeme kupovati crni kruh umjesto bijelog, jer kad si umirovljena učiteljica ne možeš kupiti ni ono što ti treba, a kamoli ono što poželiš.

Znam kako je izgledalo tih njezinih 35 godina u razredu jer sam i sama 25 godina radnoga staža provela u prosvjeti. Generacijama djece prenosila je znanje, bila im je i razrednica i savjetnica i psihologinja i prijateljica; vodila ih je na izlete i maturalna putovanja, u kino i kazalište; žrtvovala je i male i velike odmore da riješi neku nepredvidivu situaciju kakve se u školi, s klincima koji proživljavaju izazove odrastanja i s roditeljima koji katkad ne znaju kako izaći na kraj sa svojom djecom, događaju na dnevnoj bazi. Fotokopirala je listiće i ispite o svom trošku jer je u školi nedostajalo papira ili je „ispucala“ zadani limit fotokopija za svoj predmet. Ostajala je poslije nastave da porazgovara s učenikom koji ima problem, s roditeljem koji se došao posavjetovati, s ravnateljem kojemu se neki roditelj došao požaliti na četvorku u svjedodžbi. Kod kuće je ispravljala ispite, pisala planove, programe, kurikulume, izvješća, rasporede, pripreme za nastavu, informacije za web stranicu škole, pisma roditeljima, nastavne listiće i pitanja za kontrolne; kod kuće je pripremala prezentacije i pretraživala internet u potrazi za materijalima koji će nastavu učiniti dinamičnijom i zanimljivijom. U tzv. neradno vrijeme također je pohodila aktive, stručna usavršavanja, seminare i tečajeve, da ne govorimo o polaganju stručnog ispita na kojem je morala proći sito i rešeto ispitivača kao da treba dodatno provjeriti stručnost koju je zaradila diplomom.

Svih tih 35 godina morala se nositi i s objedama i lažima da učitelji imaju tri mjeseca godišnjeg odmora, da su uhljebi na državnim jaslama, da rade četiri sata dnevno; morala se nositi sa svima koji preispituju njezin rad i dovode u pitanje njezinu kompetentnost i stručnost, jer svi znaju bolje i jer svi oni koji nikad nisu radili taj posao uvijek o njemu znaju više od onih koji ga rade cijeli život.

A onda se morala nositi i s Vladom koja stalno pokušava ušićariti baš na njezinoj struci, ponižavajući je plaćom, koeficijentima, postocima koji obezvređuju njezino plemenito, teško, zahtjevno i herojsko zanimanje – u koje je ona, unatoč svemu, ulagala puno ljubavi i nadljudskog strpljenja.

Da bi, nakon svega, od onih svojih tužnih 3000 kuna, za knjige izdvojila 300 kuna kojih nema, ali će ih izmisliti jer u inat društvu koje ju je cijeli život omalovažavalo nikad neće prestati s čitanjem i obrazovanjem.

Sve što još mogu reći o tome jest: Učitelji, ne dajte se. Ovaj put idite do kraja”, napisala je Vujčić na Facebooku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.