Budak: "Pokazalo se da je obrazovanje zapravo posljednja rupa na sviralI"

Vijesti 16. stu 201909:54 > 10:15
N1

Profesor s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Neven Budak bio je gost Novog dana. Govorio je o situaciji u obrazovanju i komentirao štrajk zaposlenih u obrazovanju.

Na samom početku kazao je kako ono što se događalo i prije štrajka, nije bila neka revolucija u obrazovanju. “To je bio pokušaj nekih promjena, ali daleko od onoga što je bilo zamišljeno Strategijom obrazovanja, znanosti i tehnologije. Pokazalo se da je obrazovanje zapravo posljednja rupa na svirali”, rekao je Budak. 

“Ovo što se događa je nastavak takve iste politike. Štrajk je posljedica toga da političari ne žele čuti što im učitelji i profesori govore”, dodao je. 

Upitan je li Vlada taktički pogriješila, odgovara: “Ako jedna skupina traži korekciju svojih plaća da bi se izjednačili s drugima, a vi posprdno kažete da nema novca za njih te potom kažete da ćete povećati plaće svima, to pokazuje da novaca ima. Ovdje se ne radi o povećanju plaće radi povećavanja plaće već zbog izjednačavanja status učitelja s ostalim visokoobrazovanim kadrovima”. 

Budak je pojasnio kako je razlika izmđu statusa učitelja i ostalih sada još i veća nego što je bila prije povišice jer su kadrovi s višim koeficijentom dobili više. 

VEZANE VIJESTI

“Stil ove Vlade sada je da nastupa prilično bahato prema javnosti, prema zahtjevima koji joj se upućuju. To ne slušaju, a pogotovo bahato nastupaju prema obrazovnom sektoru. Ne želim reći da su druge Vlade bile puno bolje”, ističe Budak. 

Budak je rekao kako naši političari zapravo stvarno ne brinu o obrazovanju. “Oni koriste obrazovanje kako bi skupili neke bodove, ali oni ozbiljno ne brinu o obrazovanju. Zapravo je provedba središnjeg dokumenta našeg obrazovnog sustava potpuno zaustavljena”, kazao je Budak. 

Na Vladine najave kako od ponedjeljka više neće plaćati dane provedene u štrajku kaže kako je to ucjenjivački potez. “To je ucjenjivački potez jer Ministarstvo daje plaću učiteljima i nastavnicima bez obzira na to izvode li nastavu u tom mjesecu ili ne. Ne vidim na koji način bi Ministarstvo ili ova Vlada bili na financijskom gubitku ukoliko plate štrajk jer će nastavnici odraditi ove sate u danima kada nastave ne bi trebalo biti”, rekao je Budak. 

Što se tiče štrajka u visokom obrazovanju, Budak je kazao kako su profesori Filozofskog fakulteta u Zagrebu većinom dali potporu štrajku. “Mislim da  nema nikoga u visokom obrazovanju tko ne bi dao potporu onom dijelu službi koji se osjećaju zakinutima”. 

Govoreći o Strategiji obrazovanja, znanosti i tehnologije, Budak je rekao kako je Boris Jokić bio motivator kakvog se samo može poželjeti u takvom procesu. “Njegovim isključenjem je nestalo takvog motivatora. Ja ne kažem da je Boris Jokić jedini mogao raditi taj posao, mogao se pronaći još netko, ali nije se pronašao”, kazao je. 

Na pitanje misli li da će se štrajk i dalje nastaviti, kaže kako je ključan odnos roditelja prema štrajku. “Ako će roditelji i dalje podržavati borbu učitelja, onda mislim da će Vlada ipak morati popustiti”, rekao je zaključno Budak. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.