Na slivu Like izvanredne mjere obrane od poplava, na Zrmanji redovite mjere

Vijesti 16. stu 201911:12 > 11:15
ilustaracija

Aktiviran je Stožer civilne zaštite Obrovca radi uspostave redovitih mjera obrane od poplava na Zrmanji, a na području malog sliva rijeke Like, vodomjer Tisovac, uspostavljne su izvanredne mjere obrane od poplave, priopćilo je u subotu Ministarstvo unutarnjih poslova u izvješću Obrane od poplava.

Prema izvješću Hrvatskih voda glavnina prognozirane oborine očekuje se do nedjelje 17. studenoga. Obilnije oborine očekuju se u gorskoj Hrvatskoj, dok će oborine u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj biti manjeg intenziteta.

Također očekuje se daljnji porast vodostaja na području srednje i donje Save, prije svega vodotoka nižeg reda uz mogućnost uvođenja redovitih i izvanrednih mjera obrane od poplava, prije svega za dionice gornjeg toka rijeke Save.
Obilne oborine do ponedjeljka 18. studenog te u manjim količinama do subote 23. studenog prognozirane su na sektoru sjevernog i južnog Jadrana, naveli su iz Hrvatskih voda.

Obrana od poplava

Stožer civilne zaštite Grada Omiša dogovorio je mjere u prevenciji i sanaciji mogućih šteta uslijed plimnog vala rijeke Cetine i mora na području Omiša tijekom slijedećih nekoliko dana. Naime, zbog velike količine oborina i povećanog dotoka u hidroenergetske akumulacije na rijeci Cetini s jedne strane i prognoziranog produbljivanja ciklone s povećanjem razine mora s druge strane, tijekom nadolazećeg vikenda postoji realna mogućnost pojačanog plavljenja naselja i cestovnih komunikacija na području grada Omiša.

U Zadarskoj županiji zbog visokog vodostaja rijeke Zrmanje i nepovoljne vremenske prognoze za sljedeća dva dana, Hrvatske vode proglasile su 15. studenoga redovne mjere obrane od poplava na rijeci Zrmanja (područje malog sliva Zrmanja-zadarsko područje, rijeka Zrmanja dionice: ušće-Brana Razovac i Brana Razovac – vrelo). Aktiviran je stožer civilne zaštite Grada Obrovca u užem sastavu.

U Stonu su pripadnici DVD-a u jučer oko 17,30 sati petak navečer, zbog podizanja razine morske vode na području Broca, postavili 60 vreća sa pijeskom kojima su zagradili prolaz u dvije ulice da ne prodire more u njih. Sinoć oko 19 sati pripadnici stonskog iz DVD-a su sa cesta oko Stona uklonili dva stabla.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.