"Stvaranje sukoba i konflikt jedina je SDP-ova taktika"

Vijesti 29. tra 201515:59 > 16:00
N1

Član Predsjedništva HDZ-a Gordan Jandroković dao je u 16 sati izjavu za medije u povodu SDP-ova protivljenja da predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović donira financijska sredstva djeci i ugroženim građanima.

Izjavu je dao ispred Središnjice HDZ-a. “Stvaranje sukoba i konflikt jedina je SDP-ova taktika jer nemaju rezultate”, rekao je Jandroković koji tvrdi da je SDP pokušao stvoriti percepciju o sukobu između HDZ-a i predsjednice.

“Nije im upalilo, pa sad mijenjaju taktiku”, nastavio je HDZ-ov zastupnik te dodao da je donacija financijskih sredstava djeci i ugroženim građanima u skladu sa zakonom. “Želja i predsjednice i HDZ-a  je da taj novac ide u humanitarne svrhe”.

Jandorković je pojasnio je kako predsjednica Grabar-Kitarović sredstva koja se temeljem odluke Vlade dodjeljuju kandidatima mogla zadržati za sebe osobno, pri čemu se iznos smatra oporezivim dohotkom i za sobom povlači plaćanje poreza i doprinosa u iznosu od oko 685.000 kuna. Druga mogućnost bila je da je ukupno 1,17 milijuna kuna uplati na središnji račun HDZ-a, koji ju je kandidirao, i u tom slučaju transakcija ne podliježe nikakvim davanjima.

“Predsjednica je sumnjala da taj novac iz državnog proračuna ne bi otišao u humanitarne svrhe nego na luksuz vladajućih”, kazao je Jandroković koji se zapitao je li poštenije uplatiti novac u humanitarne svrhe ili plaćati skupog PR stručnjaka.

Sat vremena prije HDZ-ove konferencije, Peđa Grbin održao je press konferenciju u SDP-u. Grbin je rekao da predsjednica ne može svojim primjerom pokazati da treba tražiti rupe u zakonu te da se ne drži ustavnih ovlasti.

“Predsjednica svojim primjerom pokazuje kako treba izbjegavati plaćanje poreza. Podržavam doniranje, ali porez se mora platiti. Predsjednica prva. HDZ je poznat po primanju donacija raznih donacija”, tvrdi Grbin.