Ravnateljica škole: Najava da štrajk neće biti plaćen, dodatno nas je ujedinila

Vijesti 19. stu 201909:58 > 10:05
N1

Naš reporter Hari Kočić je u Splitu razgovarao s ravnateljicom osnovne škole Dobri Mirjanom Dodig o aktualnom štrajku prosvjetara koji se danas odvija u svim osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj.

“Mislim da je itekako poznato zašto učitelji štrajkaju danas – za povećanje koeficijenta. Stalno se spominje povećanje osnovice. Svi vrlo dobro znamo da učitelji imaju najmanje koeficijente u usporedbi s visokoobrazovanim djelatnicima u Hrvatskoj. Tražimo samo i isključivo izjednačenje.”

“I svi postavljamo pitanje: ako nema novca za to, a ima novca za povećanje svim javnim službenicma, pa zar smo mi to tražili? Mi samo tražimo izjednačavanje koeficijenata.”

Osvrnula se i na činjenicu kako je Vlada najavila da dani provedeni u štrajku nakon 15. studenog neće biti plaćeni te je li ta činjenica učitelje i profesore pokolebala.

VEZANE VIJESTI

“Dapače, samo ih je još više ujedinilo i otkad postoji Hrvatska toliko je štrajkova bilo i učitelji nikada nisu bili više jedinstveni. Učitelji samo žele kazati da je njima minorno ako će dobiti tristotinjak kuna. Oni žele reći da ne idu za tih 300 i nešto kuna, nego na samo izjednačavanje s ostalim službama.”

“Osjećam da ovdje zbilja neće biti kraja dok god naša Vlada ne popusti,” istaknula je ravnateljica OŠ Dobri.

Dodala je i da njoj kao ravnateljici plaćanje nadoknade, a neplaćanje dana u štrajku nema smisla, jer će to u konačnici državu koštati skuplje.

“Znači, ako se učitelju ne plati dan danas, a od mene se traži da organiziram nastavu subotom, tu subotu netko mora odratiti. Ti isti učitelji ju moraju odraditi i ona mora biti plaćena.”

“Ali još moramo dodati i za prekovremeni rad i rad vikednom. Sad mi nije jasno, ne vidim tu nikakvu novačnu korist za Vladu.”

Osvrnula se i na ponašanje ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak.

“Ona je u početku pokazala senzibilnost i bila je zbilja uz učitelje. Sada, slušajući učitelje i moj opći dojam je da se ministrica ipak povukla. A svi znamo da je ova godina izuzetno bremenita zbog kurikularne reforme i učitelji nisu bili dovoljno spremni. Svi se borimo, trudimo kako najbolje znamo i umijemo i sad je ovaj štrajk, imam osjećaj, kompletno paralizirao cijelo školstvo.”

“Roditelji iz dana u dan gledaju televiziju – hoće li biti škole ili ne, učitelji sjede u zbornicama. Vjerujte mi da učiteljima nije do ovoga štrajka,” kazala je ravnateljica Dodig.

Podsjećamo kako su učitelji i nastavnici u osnovnim i srednjim školama od danas u frontalnom štrajku koji će trajati do ispunjenja zahtjeva. To znači da od danas nastave neće biti u cijeloj zemlji, svakoga dana.

U 10 sati sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske na konferenciji za novinare izvijestit će o štrajku u osnovnim i srednjim školama te najaviti daljnji tijek štrajka.

O tim temama govorit će predsjednik Nezavisnoga sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec i čelnica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem.

Njihove izjave pratite UŽIVO na N1 televiziji.

U ministarstvu obrazovanja danas će biti održana izvanredna press konferencija na temu najavljenog frontalnog štrajka zaposlenih u osnovnim i srednjim školama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.