Stiže moderna e-iskaznica: Mijenjat ćemo je svakih 5 godina

Vijesti 30. tra 201507:06 > 07:10
MUP

Vlada je u četvrtak sa sjednice u saborsku proceduru uputila prijedlog Zakona o osobnoj iskaznici koja bi ubuduće trebala vrijediti pet godina i sadržavati čip, pri čemu je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić istaknuo da je to nastavak projekta e-građani.

Nova osobna iskaznica temelj je za provedbu projekta elektroničke osobne iskaznice, vrijedit će pet godina i njome će nositelj dokazivati svoj identitet, hrvatsko državljanstvo, spol, datum rođenja i prebivalište u Hrvatskoj.

Osobna iskaznica sadržavat će elektronički nosač podataka (čip) na kojem će biti pohranjeni podaci koji su ispisani u vizualnoj zoni kartice osobne iskaznice, a uz to na čip će se moći pohraniti jedan ili dva certifikata, i to identifikacijski i potpisni certifikat.

Identifikacijski certifikat služit će za osiguranje elektroničke potvrde identiteta osobe kojoj je izdana osobna iskaznica i autentifikaciju radi pristupa elektroničkim uslugama, a potpisni certifikat za podršku naprednom elektroničkom potpisu koji ima istu pravnu snagu i zamjenjuje vlastoručni potpis, sukladno zakonu kojim je reguliran elektronički potpis.

Pravo na hrvatsku osobnu iskaznicu, prema prijedlogu zakona, imat će svi hrvatski državljani, bez obzira na godine života i na to imaju li prebivalište u Hrvatskoj, a bit će obavezna za starije od 18 godina s prijavljenim prebivalištem u Hrvatskoj, osim za osobe s navršenih 65 godina kojima će se izdavati bez roka važenja.

To je nastavak projekta e-građani, kaže Ostojić. Nova će iskaznica biti umjesto tokena i služit će za sve mogućnosti koje daje sustav e-građani, dodao je.

Prema sadašnjim zakonskim odredbama, osobna se iskaznica izdaje na rok od deset godina, osim za mlađe od 21 godine, kod kojih je taj rok pet godina, a dužne su je imati sve osobe starije od 16 godina s prebivalištem u Hrvatskoj.

Prema prijedlogu zakona, hrvatski državljani koji nemaju prijavljeno prebivalište u Hrvatskoj moći će, ako žele, ishoditi osobnu iskaznicu i u nju će im se upisivati podatak o prebivalištu u inozemstvu, te im neće služiti kao dokaz prebivališta.

Mlađi od 18 godina neće morati imati osobnu iskaznicu, ali će je putem roditelja kao zakonskih zastupnika moći ishoditi i njome potvrđivati svoj identitet u raznim postupcima vezanim uz osnovno i srednjoškolsko obrazovanje, a služit će im i kao putna isprava za prijelaz državnih granica država Europske unije i ostalih država koje to dopuštaju.