Kovač: Očekujem da stranka sasluša izbačene članove zagrebačkog HDZ-a

Vijesti 19. stu 201918:12 > 19:21
Zarko Basic/PIXSELL

Miro Kovač bio je gost Newsrooma, gdje je komentirao nedavni slučaj izbacivanja članova HDZ-a zbog govora mržnje u Viber i WhatsApp grupama.

“Očekujem da HDZ, kao najveća i najodgovornija stranka u Hrvatskoj, kao vladajuća stranka, održi postupak na visokoj razini, koji će omogućiti ljudima da se žale, da ih se sasluša, da iznesu svoju stranu priče. I da nakon toga bude donesena odluka o njihovom statusu u Hrvatskoj demokratskoj zajednici.

To je normalan postupak sukladno principima vladavine prava. HDZ bi to, po logici stvari, trebao osigurati, ja vjerujem u to”, zaključio je Miro Kovač.

Podsjetimo, u pismu koje izbačeni članovi zagrebačkog HDZ-a poslali vrhu HDZ-a, zagrebačkom Gradskom odboru i Časnom sudu, stoji kako su iz medija saznali da se protiv njih vodi stegovni postupak te da su isključeni iz članstva HDZ-a.

VEZANE VIJESTI

Potpisnici pisma – Božo Medić, Anita Prka Đurašić, Ante Šimunović, Vedran Černy, Vlado Kolak, Miro Boras i Krasnodar Raguž – ističu da od strane Gradskog odbora nisu obavješteni da se protiv njih vodi bilo kakav postupak, odnosno da im nije dostavljen akt kojim ih se tereti, niti su pozvani da nazoče bilo sjednici Gradskog odbora, bilo da iznesu obranu pred Časnim sudom.

Dalje kroz pitanja upućena predsjedniku i vrhu stranke mole pojašnjenje i odgovore:

1. Po kojim odredbama Statuta HDZ-a, Pravilnika o radu časnih sudova i Poslovnika o radu Gradskog odbora je stegovni postupak proveden?

2. Možete li mi dostaviti pismeno kojim me se tereti i dokaze uz njega kako bih uopće saznao što mi se to točno stavlja na teret?

3. Mogu li saznati je li članovima Gradskog odbora prije odlučivanja na telefonskoj sjednici dostavljeno pismeno kojim me se tereti i dokazi uz njega?

4. Možete li mi dostaviti zapisnik s održane telefonske sjednice iz kojeg bi bilo razvidno kako su članovi Gradskog odbora pojedinačno glasovali o mom upućivanju na Časni sud?

#related-news_0

5. Možete li mi dostaviti odluku kojom me Gradski odbor upućuje na Časni sud?

6. Mogu li saznati je li članovima Časnig suda prije odlučivanja dostavljeno pismeno kojim me se tereti i dokazi uz njega?

7. Zašto nisam pozvan da iznesem svoju obranu pred Časnim sudom?

8. Možete li mi dostaviti zapisnik sa održane sjednice Časnog suda iz koje bi bio razvidan tijek iste, kao i kako su članovi pojedinačno glasovali o mom isključenju?

9. Možete li dostaviti obrazloženu odluku o mom isključenju iz članstva HDZ-e s uputom o pravnom lijeku kako bi mogao izjaviti žalbu Visokom časnom sudu?

10. Možete li mi dostaviti primjerak važećeg Pravilnika o radu časnih sudova HDZ-e kako bih znao po kojoj proceduri mogu braniti svoja prava i interese?

Sud časti Gradskog odbora zagrebačkog HDZ-a odlučio je, zbog širenja govora mržnje na društvenim mrežama, isključiti osam članova, a među njima nema zvučnijih stranačkih imena, doznaje se neslužbeno iz stranke.

Isključeni su tako Božo Medić, Ante Jelčić, Anita Parka Đurašić, Ante Šimunović, Vedran Černy, Miro Boras, Krasnodar Raguž i Vlado Kolak.

Stegovni postupak trebao je biti pokrenut i protiv Marijana Banellija, ali je on jučer podnio ostavku na sve stranačke funkcije i napustio HDZ.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram