Stipić: Ostavka ministrice nije prevelika žrtva da bi se prekinuo štrajk

Vijesti 19. stu 201920:28 > 21:19
N1

Gosti Pressinga predsjednik školskog sindikata Preporod Željko Stipić i izvršni direktor udruge poreznih obveznika Lipa Zoran Löw govorili su o štrajku prosvjetnih radnika.

“Nikada ne možete imati apsolutno podršku javnosti. Jedni nas podržavaju, a drugi misle da se trebamo okušati u privatnom sektoru. No mislim da takva razmiljanja štete budućnosti ove zemlje”, rekao je Željko Stipić na pitanje gube li prosvjetari potporu javnosti za štrajk.

Ovo je drastična odluka, ići u frontalni štrajk. Kako će se to nadoknaditi?

“Što duže štrajk traje bit će teže nadoknaditi propuštenu nastavu. Nadoknada nije isto što i rad, ako se i odrade svi propušteni sati ne znači da će učenici dobiti isto kao da se radilo redovito. No o tome trebaju razmišljati oni koji drže ključeve rješenja problema. Dojam je da se Vladi ne žuri. Prošli su tjedan završili razgovori u ministarstvu i rečeno je da će biti konzultacije do kraja tjedna, no njih nije bilo.
Nakon ponude ponovno je prošlo tjedan dana i ništa se ne događa. Sve ovisi o našoj ustrajnosti. Imamo i dalje veliku podršku javnosti i roditelja i mislim da podršku moramo sačuvati, jer jedino ćemo tako doći prije do rješenja spora”, kazao je Stipić.

Udruga Lipa kritizira ovaj štrajk.

“Ovaj štrajk je specifičan i ima određeni legitimitet. Problem koeficijenata je dosta vidljiv, s obzirom na štetu koja nastaje po djecu, a tu je i i reforma obrazovanja. Mi konačno imamo dubinsku reformu nakon 30 godina, koju vodi ministrica Blaženka Divjak. No ta je reforma ugrožena zbog igre moći premijera i sindikata.

Odgovornost je uvijek na vlasti. Sindikati su interesna skupina i legitimno zagovaraju interese svojih članova. Vlada je odgovorna pokrenuti reforme koje će riješiti problem. Reforma javne uprave koja podrazumijeva nagrađivanje dobrih i kažnjavanje loših, pa reforma zdravstva, sudstva… Da su te reforme provedene ne bi bilo toliko problema. Treba se sjesti i dogovoriti”, kazao je Zoran Löw.

Kako gledate na ponudu Vlade?

“Užasno, katastrofalno. To nije ponuda nego manevar. Cijelom se javnom sektoru podižu materijalna prava i napuhava se proračun, a nema reforme. Kada su u pitanju koeficijenti vidljivo je da profesor ima upola manje koeficijent nego glasnogovornik centralizirane inspekcijske agencije. Ima niz takvih slučajeva koje prosvjetari gledaju kao nepravdu. Tu je problem, a Vlada to ne želi vidjeti”, kazao je Löw.

Na pitanje zašto su odbili ponudu, Stipić kaže kako se cijela priča krivo predstavlja u javnosti. 

“Ima puno laži u tome kako se to predstavlja u javnosti. Ako netko kaže da će osnovica rasti 6 posto, treba reći da je to krajem 2021. godine. Kda netko kaže od srpnja 2 posto, vi ćete na razini cijele godine dobiti manje od 1, a tražite 6. 

Očekivati da će netko prekinuti štrajk zbog nečega što će se desiti za 8 mjeseci je smiješno. Nisu sindikati svojim djelovanjem napravili nered među koeficijentima, Vlada je to učinila. Zdravstvo je dobilo 7 posto dodatak prošlog mjeseca, Danas je ministar Kujundžić to rekao, a mi smo to već znali. I trebali su dobiti. Mi nismo ni spomenuli već mjesec dana da je povećano zdravstvu, mi nismo rekli da nam treba rasti jer je drugome raslo – mi tražimo rast jer smatramo da nismo dovoljno plaćeni i vrednovani.

Oni se ne ponašaju kao ministri nego kao narodni heroji i kao da trebaju svojima donijeti više nego što neki drugi ministar donese svojima.Taj nered traje punih 20 godina a ovo je posljedica svega, a zanositi se da će se sve napraviti u predizbornoj godini i to u 8 mjeseci, u tome nema ništa.

Razilazimo se u tri pitanja: Na koji način ćemo ostvariti povišicu – da li koeficijente ili dodatke, da li trenutno ili odgođeno i treće je pitanje visine povećanja. Na stolu je 1 posto koje nudi vlada, a sindikati traže 6 posto. Mislim da je dogovor moguć, ako gledamo na pitanje koeficijenata ili dodataka, to su sredstva, a cilj je povišica plaće.  Ipak, štrajk ne možete završiti s nekom odgođenom ponudom. Sigurno bi se moglo naći prostora da se dvije strane nađu.

Ako bi se povećanje ponudilo kroz dodatak, mi bi to ponudili članovima, jer je mijenjanje koeficijenata jako složeno i ne može preko noći, a teško bi iti jedna vlada to uredila u predizbornoj godini”, rekao je Stipić.

Löw kaže da je, kada je u pitanju najava povećanja svima u državnim službama, Lipa protiv toga. 

“Protiv smo takvih mjera linearnog povećanja. Plaće u javnom sektoru su u ovom mandatu porasle 18 posto, što je više od BDP-a i protiv smo takvog rasta. Ova vlada nije pokrenula ni jednu reformu osim obrazovanja, a ona je kurikilarno-metodičko-tehnološka, a ne reforma sustava nagrađivanja. Ima te dijelove, ali ova vlada nije to pokrenula. Reforme se ne pokreću, ali se nudi jedno nerealno visoko povećanje proračuna zbog javnih službi, a pritom ne znamo što će biti sutra. Danas možda možemo, a što ćemo sutra ako dođe kriza”, kazao je Löw.

“Plaće u školama su dugo bile zamrznute. 2009. godine bile su smanjene 6 posto, a idućih 7-8 godina nismo bili nigdje i onda je vlada Milanovića još dva puta intervenirala u smanjene plaće. Naravno da kada se gospodarstvo diglo da sve poraste više nego u nekim drugim situacijama. Ne mislim da je trošak plaća baš neizdrživ. Mislim da je bi se u rastrošnoj državi mogle naći druge stavke koje bi se mogle srezati i proračun regulirati na način koji ne uključuje zadiranje u plaće državnih službenika”, rekao je Stipić.

Dodao je kako problem plaćanja ne vidi kao primarni problem, jer ako im vlada ne plati dane u štrajku, prosvjetari ne moraju nadoknaditi te dane.

“Ako vlada želi da se to nadoknadi, onda je bolje da ne postavljanju pitanje plaćanja štrajka”, kazao je Stipić.

Ministrica je najavila sastanak sa sindikatima i rekla da ne želi sudjelovati u igrama moći premijera i sindikata.

“Dugo nismo imali tako dobrog ministra obrazovanja, ona je hrabro ušla u reformu, a mislim da joj se ne popušta jer je iz HNS-a”, rekao je Löw.

Stipić se pak s njegovim viđenjem ne slaže.

“Ne mislim isto. Ona je u dvije godine pokrenula određene pozitivne stvari i dogodile su se promjene u školstvu koje se nisu dogodile već par desetljeća. To je Hrvatskoj potrebno. Iako se u reformu ušlo segmentarno, neke stvari su se napravile i europski se novac iskoristio za dobrobit naših učenika.

Ipak, u ovoj se situaciji treba dogoditi nešto da bi izašli iz pat pozicije. Ako je to ostavka ministrice, vjerujem da će ona i sama to napraviti, jer ona nije osoba koja bi bila zadovoljna ovom situacijom.

Da li će to učiniti ovih dana ili će njezin šef potaknuti pitanje njene odgovornosti, ne znam. No, nikakva žrtva nije prevelika da bi se vratili u klupe, pa tako ni ostavka ili smjena”, rekao je Stipić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram