Poruka Vargi: Povucite protokol za tabletu za dan poslije!

Vijesti 30. tra 201516:00 > 16:05
N1

HNS je u četvrtak ustvrdio da je protokol koji je odobrio ministar zdravlja Siniša Varga kod izdavanja "tablete za dan poslije" ellaOne - diskriminatoran, suprotan hrvatskom zakonodavstvu, direktivama Europske unije i zdravom razumu, pa očekuje da ga Varga pod hitno povuče.

“Provedbom protokola događa se da pri odlučivanju o ženskom reproduktivnom zdravlju svi imaju veća prava od same žene. Mi u HNS-u to smatramo nedopustivim. Zato očekujemo od ministra zdravlja da uputu o provedbi protokola pod hitno povuče i da u budućim odlukama konzultira Ustav, Zakon o ravnopravnosti spolova, ali i politike ove Vlade”, poručila je u priopćenju saborska zastupnica i predsjednica Ženske inicijative HNS-a Sonja König.

Smatra da se protokolom usporava i otežava dostupnog tog medicinskog proizvoda, ali i da se smanjuju i ugrožavaju prava žena.

“U zaštititi ljudskih prava i dostizanju ravnopravnosti spolova društvo mora ići naprijed, a ne nazad. Svatko ima pravo i mora imati pravo odlučivati o svome tijelu, seksualnom i reproduktivnom zdravlju. Sve drugo je diskriminacija i kršenje ljudskih prava te ugrožavanje zdravlja i dostojanstva čovjeka”, upozorila je König.

Saborski zastupnik Igor Kolman ustvrdio je pak da je protokol u potpunom neskladu s vremenom u kojem živimo i s već dostignutim standardima, kako u Hrvatskoj, tako i u EU. “On je u neskladu i s politikom ove Vlade, politikom za koju je ova Vlada dobila povjerenje građana Republike Hrvatske”, ocijenio je Kolman.