Kakve promjene nam donose nove osobne iskaznice?

Vijesti 30. tra 201519:16 > 19:23
N1

Vlada je u četvrtak sa sjednice u saborsku proceduru uputila prijedlog Zakona o osobnoj iskaznici koja bi ubuduće trebala vrijediti pet godina i sadržavati čip, pri čemu je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić istaknuo da je to nastavak projekta e-građani.

Nova osobna iskaznica temelj je za provedbu projekta elektroničke osobne iskaznice, vrijedit će pet godina i njome će nositelj dokazivati svoj identitet, hrvatsko državljanstvo, spol, datum rođenja i prebivalište u Hrvatskoj.

Osobna iskaznica sadržavat će elektronički nosač podataka (čip) na kojem će biti pohranjeni podaci koji su ispisani u vizualnoj zoni kartice osobne iskaznice, a uz to na čip će se moći pohraniti jedan ili dva certifikata, i to identifikacijski i potpisni certifikat.

Identifikacijski certifikat služit će za osiguranje elektroničke potvrde identiteta osobe kojoj je izdana osobna iskaznica i autentifikaciju radi pristupa elektroničkim uslugama, a potpisni certifikat za podršku naprednom elektroničkom potpisu koji ima istu pravnu snagu i zamjenjuje vlastoručni potpis, sukladno zakonu kojim je reguliran elektronički potpis.

To je nastavak projekta e-građani, kaže Ostojić. Nova će iskaznica biti umjesto tokena i služit će za sve mogućnosti koje daje sustav e-građani, dodao je.

Nove bi elektronske iskaznice s čipom vrijedile pet godina, a njihova bi cijena trebala biti oko 10 eura, rekao je nakon sjednice Vlade ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Pravo na hrvatsku osobnu iskaznicu, prema prijedlogu zakona, imat će svi hrvatski državljani, bez obzira na godine života i na to imaju li prebivalište u Hrvatskoj, a bit će obavezna za starije od 18 godina s prijavljenim prebivalištem u Hrvatskoj, osim za osobe s navršenih 65 godina kojima će se izdavati bez roka važenja.

Prema sadašnjim zakonskim odredbama, osobna se iskaznica izdaje na rok od deset godina, osim za mlađe od 21 godine, kod kojih je taj rok pet godina, a dužne su je imati sve osobe starije od 16 godina s prebivalištem u Hrvatskoj.

Prema prijedlogu zakona, hrvatski državljani koji nemaju prijavljeno prebivalište u Hrvatskoj moći će, ako žele, ishoditi osobnu iskaznicu i u nju će im se upisivati podatak o prebivalištu u inozemstvu, te im neće služiti kao dokaz prebivališta.

Mlađi od 18 godina neće morati imati osobnu iskaznicu, ali će je putem roditelja kao zakonskih zastupnika moći ishoditi i njome potvrđivati svoj identitet u raznim postupcima vezanim uz osnovno i srednjoškolsko obrazovanje, a služit će im i kao putna isprava za prijelaz državnih granica država Europske unije i ostalih država koje to dopuštaju.

Vlada je na sjednici također donijela odluku o pružanju humanitarne pomoći stradalima u potresu u Nepalu u iznosu od 350.000 kuna.

Više pogledajte u prilogu Antonija Zavade.