Divjak: Danas je 13. izgubljeni dan nastave, moramo se okrenuti učenicima

Vijesti 27. stu 201910:57 > 11:00
N1

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak u Hrvatskom saboru komentirala je jučerašnje maratonske pregovore Vlade i sindikata na kojem ona - nije prisustvovala.

Osvrnula se na rezultat pregovora sindikata i Vlade. 

VEZANE VIJESTI

“Ono što smo jučer imali prilike čuti, mogli bismo okarakterizirati kao jedan racionalni kompromis, koji s jedne strane adresira dugogodišnje zaostajanje plaća zaposlenih u prosvjeti, a s druge strane cjelovito rješenje putem izmjene uredbe, gdje su sindikati dogovorili uključivanje u taj cijeli posao.

Što time dobivaju učitelji? Za iduću godinu, prosječno povećanje neto plaće od 800 kuna mjesečno, krajem godine, sa svim ovim koracima koji su bili objašnjeni. Drugo, jasno je da se na taj način, s ovim dodacima, izjednačava bruto plaća učitelja i nastavnika s jedne strane, te asistenata na fakultetu.

Stavila bih naglasak na to da je danas 13. izgubljeni dan nastave i da se sada moramo okrenuti učenicima, biti svjesni toga da tek kada stavimo učenike u fokus, vijela situacija dobiva smisao. sada je na nama da suradničkim načinom i drugim metodama radimo i na unapređenju statusa učitelja i nastavnika i svim reformskim procesima koji su sada zbog štrajka u zaostatku”, pojasnila je Blaženka Divjak.

Zašto nije pozvana na pregovore?

“Ja sam dio rješenja. Predlažem, radim na tome da dođe do sastanka, analiziram prijedloge i rješenja. Ne patim od ega da bih u svakoj od situacija morala biti prisutna, ali sam bila prisutna na svim pripremnim sastancima i razgovorima”, odgovara resorna ministrica na pitanje zašto kao ministrica obrazovanja nije bila na pregovorima.

Komentirala je i izjavu ministra Josipa Aladrović da se nije snašla i da je ona jedan od razloga za ovakvu situaciju.

“Ja se od šestog mjeseca zalažem da se ova nepravda ispravi i da dođe do racionalnog rješenja. Predlagala sam rješenja. i prošli tjedan sam pozvala strane koje su bile u ukopanim rovovima da sjednu zajedno, da dođe do kompromisa.”

Upitana o poziciji u kojoj se nalazi – veliki štrajk u njezinom resoru, nije pozvana na ključni pregovarački sastanak, kolege govore da je dio problema – kazala je:

“Kao što sam rekla, tu sam toliko dugo koliko pozitivnih pomaka ima. Nisam tu zbog toga što mislim na svoju političku karijeru, niti da bih nekome davala legitimitet. Tu sam zato što vjerujem da se ovaj sustav koji imamo u Hrvatskoj mora promijeniti. Nisu svi bili uvjereni da do promjena treba doći, niti za to da se promjene uvedu. Ali mi ih uvodimo. I vrijeme je da se okrenemo učenicima.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram