U Hrvatskoj 12,500 djece odrasta bez jednog ili oba roditelja jer su u zatvoru

Vijesti 29. stu 201915:10 > 15:15
Ilustracija

Čak 12.500 djece godišnje u Hrvatskoj odrasta bez jednog ili oba roditelja jer su oni u zatvoru, istaknuto je u petak u Kaznionici u Lepoglavi na predstavljanju rezultata programa pružanja podrške djeci i mladima čiji su roditelji na odsluženju zatvorske kazne pod nazivom "Neprekinute veze".

UNICEF je u suradnji s Ministarstvom pravosuđa i udrugom RODA – Roditelji u akciji osigurao opremu za videopozive u 13 kaznionica i zatvora te omogućio preuređenje prostora za posjete, prilagođene potrebama djece, u sedam objekta zatvorskog sustava. Program je vrijedan 649.000 kuna, a očekuje se da će 800 djece koristiti mogućnost videoposjeta.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković kazao je da je sustav otvoren za posjete djece.

“Ovo je jedan dobar korak naprijed i sad imamo mogućnost da ta djeca video linkom komuniciraju sa svojim roditeljima. Imamo 13 što zatvora, što kaznionica opremljenih tim uređajima, međutim gledat ćemo da to raširimo, da dođemo do toga da svaka kaznena jedinica u Hrvatskoj može imati takav način komunikacije”, rekao je Bošnjaković dodavši da je namjera urediti i prostore za posjete djece u drugim ustanovama.

VEZANA VIJEST

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković istaknula je da se radi o vrlo osjetljivoj skupini djece i da je potrebno zaštiti pravo i interes djeteta na kontakt sa svojom obitelji.

“Projekti poput ovog pomažu osnaživanju obitelji, a onda i zaštiti interesa djeteta i izbjegavanje njegove stigmatizacije u društvu i izlaganju situacijama kada od strane okoline može biti stigmatiziramo ili dovedeno na margine društva”, kazala je Bedeković.

Da djeca roditelja koji su u zatvoru trebaju veću podršku i kod kuće i kod u školi, ali i u zatvorima prostore koji su prilagođeni njihovim potrebama, naglasila je predstojnica hrvatskog ureda UNICEF-a Regina Castillo, dok je zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika dodala da ovaj program pokazuje da i sustav za koji se vežu negativne konotacije može s malo ulaganja i s dobrom suradnjom unaprijediti svoj rad.

U Kaznionici u Lepoglavi uređena je prostorija za posjete te pokraj nje prostor za videoposjete djece.

“Kod nas je u proteklih 11 mjeseci realizirano 130 takvih posjeta. Imamo teoretski mogućnost srijedom, petkom i nedjeljom da se održi 36 posjeta po 20 minuta”, rekao je upravitelj lepoglavske kaznionice Dražen Posavec te dodao da su, prema povratnim informacijama, zatvorenici izuzetno zadovoljni.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.