Flego: Zabrana štrajka značila bi potpunu kapitulaciju Vlade

Vijesti 29. stu 201916:48 > 17:11
N1

Gvozden Flego, nekadašnji ministar znanosti i saborski zastupnik, gostovao je u današnjem Newsroomu gdje je komentirao aktualni štrajk prosvjetara.

Ništa nas ne smije iznenaditi

Bivši ministar znanosti i obrazovanja rekao je kako nije iznenađen odbijanjem ponude Vlade

“Ništa nas ne smije iznenaditi. Ja mislim da je situacija potpuno neizvjesna, tako da nas nijedno rješenje ne smije iznenaditi. Ja nisam iznenađen rezultatom jer je to bilo najavljivano, ali i taj rezultat pokazuje da čelnici sindikata nemaju više utjecaja na veliku većinu svojih članova i da je “Nastavnici organizirano” po svemu sudeći preuzelo inicijativu, a ne znamo zapravo tko ih zastupa i na koji način oni misle riješiti ovaj problem.”

VEZANE VIJESTI

Rekao je kako je navedena situacija zasigurno problem za premijera Plenkovića, ali još i više za ministricu Divjak.

“To je sigurno problematično za Andreja Plenkovića, ali problematičnije za ministricu. To je njezin resor. Stvari se događaju u njezinom resoru, a ona je po mom sudu bar dva puta podnijela ostavku.”

“Prvi put kada se iznad Vlade počela zalagati za sindikalna rješenja, dakle, u Vladi čija je ona članica ona je djelovala na neki način izvan Vlade i protiv Vlade, što je meni potpuno nelogično i zapravo nedopustivo.”

Ako ne možeš riješiti problem, onda podneseš ostavku

“Ako ne možeš riješiti problem u situaciji u kojoj se nalažeš i situaciji za koju se zalažeš, onda podneseš ostavku,” kazao je Flego.

Dodao je kako je sličnih situacija bilo i kada je on bio ministar, ali da je ovakvo nešto bez presedana.

“Bilo je ovakvih stuacija, ali ovo je situacija koja nema presedana. Ovakvo masovni, dugi i uporni prosvjedi i ovako decidirani zahtjevi, koliko ja mogu pratiti nisu se dešavali u ovoj državi.”

#related-news_0

“Ja mislim da bi ovu situaciju trebalo staviti u nešto širi kontekst koji bih ja nazvao ‘grijehom nečinjenja’.”

“Dakle, Vlada je u svom programu imala cijeli niz aktivnosti koje nije obavila. Štrajk traje preko 30 dana. Premijer Plenković se pojavio nedavno na pregovorima, a ne pregovore je slao čovjeka koji je uredski čovjek, nema nikakvu dužnost, on je tehnička osoba.”

Iskrsnuli su brojni problemi

“Ministrica Divjak nije sudjelovala u jednom dijelu toga. Osim sustava obrazovanja, postoje problemi i u sustavu zdravstva, policije, u prometu. Dakle, svi su se ti problemi sada najedanput zgusnuli i ne zna se kako će ovo sve skupa završiti.”

Što se tiče popuštanja, prvo bi – smatra Flego – trebala popustiti ministrica, potom premijer. “Ja mislim da treba popustiti najprije ministrica, unutar svog resora, a nakon toga treba popustiti i premijer. Međutim, mi moramo doći do one kulturne razine u kojoj shvaćamo što su to pregovori.”

#related-news_0

Istaknuo je ono što on smatra velikim problemom – činjenicu da je proračun, po njegovom mišljenju prenapuhan s potencijalnim sredstvima iz europskih fondova.

“2015. godine cjelokupni proračun Ministarstva obrazovanja iznosio je 13 milijardi kuna. Sada iznosi 17 milijardi i 300 milijuna kuna – gdje su novci? Kako je moguće reći da nema novaca za povećanje plaća?”

“Ja sam gledao taj proračun i on je namjerno napuhnut iz naših ambicija da uđemo u euro, tako da vam u proračunu nisu novci koje država daje, nego i novci koji su te institucije dobile iz europskih fondova i novci koji su te institucije same priskrbile na tržištu rada.”

“Sve je to ušlo u proračun i sada je zapravo tih 17 milijardi kuna, usudio bih se reći, nešto što nije realno i u tom bazenu nema 17 milijardi kuna državnih novaca, nego najvjerojatnije 13 ili 13 i nešto.”

Znanost i obrazovanje nisu prioritet ove Vlade

“Kada gledate postotak porasta državnog proračuna, on je veći od postotka proračuna Ministarstva znanosti i obrazovanja. I tu postoji također jedan manjak iz kojeg se pokazuje da nama obrazovanje i znanosti nisu ni probližno onoliki prioritet koliki bi trebali biti.”

“I ovaj štrajk je također zapravo jedan protest protiv omalovažavanja onih koji su itekako zaslužni. I upozorenje. Da se niti jedna politička garnitura ne bi smjela tako odnositi prema osobama koje odgajaju našu djecu.”

Što se tiče zabrane štrajka, Flego smatra da bi to značilo potpunu kapitulaciju Vlade.

“To bi značilo totalnu kapitulaciju i nemogućnost daljnje komunikacije, potvrdu da niti premijer, niti ministrica imaju bilo kakav ugled ili autoritet u javnosti i da su zapravo njihove politike potpuno krahirale.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram