Svi žele koeficijente: 'Policajci nisu manje vrijedni od učitelja'

Vijesti 03. pro 201908:44 > 08:48
Robert Anic/PIXSELL / Ilustracija

"Za početak će to biti bijeli štrajk. Svi građani koji će se za božićne blagdane vraćati kući doživjet će pravu dramu na granici", najavio je čelnik Sindikata policije Dubravko Jagić

Nakon što je Vlada udovoljila zahtjevima nastavnog i nenastavnog osoblja, čelnici drugih sindikata najavili su akcije. Među njima je i Sindikat policije koji kaže da je prevaren te da će, ako Vlada hitno ne poveća koeficijente policajcima, požaliti već za Božić, pa za Novu godinu te za Tri kralja kada će granična policija biti u bijelom štrajku, javlja Jutarnji list.

Svoje zahtjeve iznijeli su i medicinske sestre, liječnici, carinici, pravosudni policajci i drugi koji redom pripremaju aktivnosti kako bi pritisnuli Vladu.

Predsjednik Sindikata pravosudne policije Hrvatska Armin Tatarević podsjetio je da su 30. rujna pravosudni policajci prosvjedovali ispred Ministarstva pravosuđa zbog plaća i alarmantnog stanja u sustavu. Tada im je Dražen Bošnjaković obećao ponuditi riješenje za dva mjeseca.

– Ništa nije riješio. Samo su nam, i to nakon 10 godina, platili sistematski pregled, i to ne svima, nego manjem broju – rekao je Tatarević za Jutarnji i najavio sindikalne akcije već u siječnju. Moguć je prosvjed na Markovom trgu, ali i bijeli štrajk. Oni također traže veće koeficijente.

Ankica Pašnjak, predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara, istaknula je kako oni još od 2013. traže veći koeficijent.

Na vijest da se prosvjetarima podižu koeficijenti vrlo je oštro reagirao Sindikat policije. Osjećaju se prevareno. Predsjednik tog sindikata Dubravko Jagić rekao je da su potpisali dodatak kolektivnom ugovoru po kojem je predviđeno povećanje osnovice tri puta po dva posto iduće godine, povećanje božićnice i regresa na po 1500 kuna i dara za djecu na 600 kuna.

Jagić ističe da se o koeficijentima razgovaralo, ali ne i pregovaralo.

– Policajci, međutim, nisu manje vrijedni od učitelja. Policajac ima svaki dan glavu u torbi, radimo noćne smjene, na hladnom, na otvorenom… Nećemo pristati na to da budemo manje vrijedni – rekao je Jagić i najavio prve akcije ako se i policajcima hitno ne povećaju koeficijenti.

– Za početak će to biti bijeli štrajk. Svi građani koji će se za božićne blagdane vraćati kući doživjet će pravu dramu na granici. Granični policajci će usporiti svoj rad, pa se mogu očekivati gužve i nepregledne kolone na granicama. Sjetite se kako je to bilo 2013. godine, kad je do Bosne i Hercegovine trebalo putovati dva dana – rekao je Jagić i pritom napomenuo da će njegov sindikat surađivati s kolegama iz susjednih zemalja.

– Pozvat ćemo i naše članove iz carine i drugih službi da nam se pridruže. Osim toga, svim veleposlanstvima ćemo poslati dopise u kojima ih obavještavamo o bijelom štrajku kako bi mogli upozoriti sve osobe koje namjeravaju putovati u Hrvatsku da ih čekaju velike gužve na granici – najavio je Jagić i dodao da će njegov sindikat izdati i letke na više jezika, u kojima će se putnike obavijestiti o bijelom štrajku.

Predsjednik Carinskog sindikata Rino Štorić kaže da još od 2014. godine carinici traže promjenu koeficijenta.

Tada im je rečeno da su koeficijenti nepravedni, ali da nema uvjeta za njihovu promjenu te da će ih Vlada sama promijeniti kad se stvore uvjeti. No, nitko nije reagirao, pa su 2016. godine ponovili zahtjev.

– Ministru financija Zdravku Mariću obratili smo se 5. rujna 2019., ali do danas nismo dobili nikakav odgovor – kazao je Rino Štorić, navodeći da su na jučerašnjem sastanku u Ministarstvu financija, na kojem nije bilo ministra, iznijeli sve probleme te naveli da očekuju brzo očitovanje, a za tjedan dana novi sastanak.

Navodi da će i carinici stupiti u štrajk ako ne bude dogovora, ali ističe da motiv nije to što su se učitelji izborili za veći koeficijent, nego je naprosto koincidiralo da se borba za pravednije koeficijente poklopila sa štrajkom učitelja i profesora, piše Jutarnji.