"Studenti uhićeni i protjerani jer je sumnjiva njihova boja kože"

Vijesti 04. pro 201910:42 > 10:48
Žurnal.info

Saborski zastupnik Marko Vučetić iz Kluba zastupnika HSU-a, SNAGA-e, nezavisnih zastupnika i Nove politike na početku jutrošnje sjednice poručio je da je Hrvatska zatvoreno društvo u kojem vrijedi jedan jedini zakon, onaj društvene patologije.

Govorio je i o slučaju dvojice studenata iz Nigerije koji su došli u Hrvatsku, a završili su u izbjegličkom kampu u BiH.

‘Dvoje studenata odlučili smo uhititi i protjerati iz Hrvatske. Sumnjiva je bila boja njihove kože. Danas ćemo raspravljati o biometrijskim podacima, a jedino nam je mjerodavan naš patološki pogled – kad uočimo nekoga čija nam se boja kože ne sviđa, prva reakcija je da ga potjeramo iz ovog našeg svijeta. I ti koji su protjerani su, nažalost, na dobitku’, rekao je Vučetić, prenosi Tportal.

Predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić zatražio je očitovanje policije o ovom slučaju.

‘Jutros sam odmah zatražio od Ministarstva unutarnjih poslova očitovanje, da mi dostave argumente što se dogodilo s dvojicom nigerijskih studenata. Naravno, da to potiče sumnju da je istina, ono što cijelo vrijeme govorimo, da se obeshrabrivanje i odvraćanje događa u dubini teritorija, da ljudi koji čak dođu na sportska natjecanja riskiraju da mogu biti ubačeni u kombi i vraćeni u BiH’, kazao je novinarima u Saboru, dodavši da će se suzdržati od daljnjih komentara dok ne dobije očitovanje.

Podsjetimo, nigerijski studenti tehničkog sveučilišta Owerri doputovali su u Zagreb kako bi sudjelovali na svjetskom međusveučilišnom prvenstvu u Puli.

Nakon završetka natjecanja u stolnom tenisu, krenuli su iz Pule za Zagreb odakle su 18. studenog trebali preko Istanbula odletjeti za glavni grad Nigerije Lagos.

Abia Uchenna Alexandro i Eboh Kenneth Chinedu se trenutno kao ilegalni imigranti nalaze u Velikoj Kladuši.

Za bosanskohercegovački Žurnal ispričali su da su ih hrvatski policajci stavili u kombi, dovezli do međudržavne granice i zajedno s nekoliko drugih osoba, vjerojatno ilegalnih migranata, potjerali u BiH. Pošto su protjerani preko granice stigli su do Velike Kladuše odnosno do kampa Miral.

Na te je navode reagirao MUPRH. Kažu kako policija za njih nema evidentiran legalan izlaz iz Hrvatske te da ne zna okolnosti pod kojima su se oni našli u susjednoj državi.

Više čitajte OVDJE.