Antunović: Egocentričnost lidera u NATO savezu predstavlja degradaciju politike

Vijesti 04. pro 201917:20 > 17:24
N1

Bivša ministrica obrane i članica Vijeća za domovinsku sigurnost Željka Antunović bila je gošća Newsrooma.

Pitali smo je – smatra li da je NATO u “stanju moždane smrti”, kao što je to nedavno ustvrdio francuski predsjednik Emmanuel Macron.

“NATO egzistira punih 70 godina, prije svega kao politička, a onda obrambeno-sigurnosna zajednica. Gledajući sve što se događa na političkoj, vrhovnoj razini, moram priznati da mi se to ne sviđa i ne držim to svrsishodnom politikom.

Mislim da je to degradacija politike, ali takvi su trendovi. Jedan od tih trendova je i silna egocentričnost lidera. Naravno da je Donald Trump uvelike izazvao stvaranje ovakve slike.”

Je li NATO u krizi identiteta?

“Ne bih to nazvala krizom identiteta, već traženjem novih ciljeva, nove svrhe, novih prioriteta u djelovanju. Mislim da je to normalno, dio procesa koji traje. Ugroze više nisu kakve su bile nekad, iako se stvara animozitet na relaciji istok-zapad. Ali u pozadini svega nije čista politika, nije ideologija, već gospodarski interesi”, objašnjava Željka Antunović.

Može li hrvatski proračun podnijeti izdvajanje od 9,4 milijarde kuna do 2024.?

Donald Trump zaprijetio je izlaskom iz NATO saveza ako sve članice ne počnu izdvajati 2 posto proračuna za NATO. Za Hrvatsku bi to mogao biti  značajan proračunski udarac, riječ je o iznosu od 9,4 milijarde kuna do 2024. godine. Može li to priuštiti?

“Pozadina inzistiranja na izdvajanju 2 posto BDP-a je usko interesno vezano uz prodaju naoružanja onoga tko naoružanje najviše izvozi – a to je SAD.

Ja osobno mislim da Hrvatska ima interes biti u NATO-u. Ako to želimo, moramo biti spremni na zajednička ulaganja. Dva posto je puno, ali ne komunicira se druga komponenata – da ćemo, osim izdvajanja, gospodarski profitirati i da će to utjecati na povećanje BDP-a.

O nabavi borbenih zrakoplova: “Amerikanci su jednom rekli ‘može’, drugi put – ne može”

Na propalu nabavi starih izraelskih zrakoplova potrošili smo mnogo vremena. Željku Antunović pitali smo vidi li odgovornost Ministarstva obrane u tome.

“Kao članica Vijeća za obranu, moram posvjedočiti da je Hrvatska postupala savjesno i provjeravala sve. Međutim, dogodilo se da su AMerikanci jednom rekli može, drugi put ne može. Izgubili smo dragocjeno vrijeme. Ova i buduća administracija morat će se ozbiljno time pozabaviti”, zaključila je Željka Antunović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram