Policija o Nigerijcima: Došli su bez reketa na turnir, sve su mečeve izgubili

Vijesti 05. pro 201907:20 > 07:31
N1

Policija se sinoć ponovno oglasila o dvojici nigerijskih studenata koji su došli na stolnotenisko natjecanje u Pulu, a završili u BiH pa za protjerivanje optužili hrvatsku policiju.

U ime policije nove informacije, ali i sumnje na račun namjera Nigerijaca kada je riječ o njihovom dolasku u Hrvatsku, u Dnevniku Nove TV iznio je načelnik MUP-ove Uprave za granicu Zoran Ničeno.

“Oštro odbacujemo njihove navode kako su 17. ovog mjeseca bili zatečeni negdje u Zagrebu, izvučeni iz tramvaja, zbog nerazumijevanja jezika ili ne znam čega bili prebačeni u Bosnu”, prvo je iznio Ničeno.

Žele azil u Hrvatskoj?

Kako je dodao, način na koji su došli do BiH još se istražuje. No u Bosni su im, tvrdi načelnik Ničeno, ponudili povratak u Nigeriju.

“Koji su oni odbili i prema našim saznanjima oni se žele vratiti u Hrvatsku da bi podnijeli zahtjev za azil u Hrvatskoj. Istražuju se mogućnosti njihova kontakta s krijumčarima. Postoje neka saznanja koja imamo”, opisao je.

Policija je, kako je kazao, obavila razgovor s organizatorima natjecanja na kojem su Nigerijci sudjelovali u Puli kao stolnotenisači.

‘Nisu imali reket’

“Indikativno je da nisu imali reket, izgubili su sve mečeve koje su igrali, bili su neuobičajeno slabi za natjecatelje kakvima su se predstavljali da su u Hrvatsku došli”, kazao je Ničeno za Novu TV.

Dvojica mladića identificirana su kao Eboh Kenneth Chinedu i Uchenna Alexandro Abia, a identitet im je utvrđen tijekom ispitivanja koje je provedeno u područnom uredu Službe za poslove sa strancima u Bihaću. Ravnatelj te službe Slobodan Ujić je kazao kako su oni tijekom ispitivanja izrazili želju da se vrate u Hrvatsku i nastave put ka Nigeriji.

Prijatelj im poslao putovnice?

Kako je jučer javio naš reporter, oni su dali iskaz Službi za poslove sa strancima u kojem su ponovili ranije tvrdnje, a njihov identitet je potvrđen putovnicama koje je poštom poslao njihov prijatelj u Veliku Kladušu.

Putovnice je prijatelj, kaže Ujić, pronašao u hostelu u Zagrebu. Izrazili su želju da se vrate u Hrvatsku jer im je nestao novac koji su imali sa sobom, ali se i žele vratiti u svoju zemlju.

Direktor službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić potvrdio je za N1 da je nigerijskim studentima putovnice naknadno poslao njihov prijatelj iz Zagreba.

Hrvatska policija, s druge strane, u jučerašnjem je opširnom očitovanju o Nigerijcima tvrdila da su se oni 18. studenoga, dan nakon što su navodno uhićeni, sami uredno odjavili iz hostela u Zagrebu i otišli.

Policija upozorava na kontradiktorne izjave

“Dakle, kao potpuno netočnu odbacujemo iznijetu tvrdnju da su im dokumenti ostali u hostelu i da su policijski službenici PU zagrebačke postupali prema njima. Ističemo kontradiktornost u iznijetim izjavama prema kojima su policijski službenici 17. studenog ove godine navodno postupali prema njima, a činjenica je da su se 18. studenog (dakle, dan kasnije!) uredno odjavili iz hostela u Zagrebu. Policija nije evidentirala njihov legalan izlazak iz RH niti su policijski službenici koji rade na poslovima suzbijanja nezakonitih migracija postupali prema osobama s tim imenom i prezimenom”, poručili su iz MUP-a.

Ako su Nigerijci i iskoristili stolnoteniski turnir da uđu u Europsku uniju, ostaje neodgovoreno pitanje kako su završili u BiH.