"Predsjedničin problem je što školu nismo prepustili na upravljanje crkvi"

Vijesti 05. pro 201913:14 > 13:40
N1

Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin gostovao je u N1 Studiju uživo, gdje je govorio o zahtjevu SDP-a za opozivom ministrice obrazovanja Blaženke Divjak.

PISA istraživanje pokazalo je da je mandat ministrice Blaženke Divjak rezultiralo negativnim trendovima u ishodima učenja u našim školama. Ona se sada upire dokazati da to nema veze s kurikularnom reformom, ali istraživanje je bilo 2018. godine kada je ona već duže od godinu dana bila na toj funkciji, pa se ne može izvlačiti da to nema veze s njom. Tražimo opoziv osobe koja je barem nominalno na čelu ministarstva obrazovanja.

VEZANA VIJEST

Zadatak ministra obrazovanja nije samo Škola za život, resor je puno širi, i ne može se izbjeći odgovornost što segmeti i sustav u cjelini ne funkcioniraju”, kazao je Grbin.

Na pitanje znači li to da se slaže s izjavom predsjednice, Grbin je rekao kako ona ne razumije o kakvim se problemima radi.

Kolinda Grabar- Kitarović ne razumije niti o čemu se radi u obrazovnoj reformi, niti ju je briga što za nas predstavlja problem. Za nas je problem je što Kurikularna reforma nije ni sveobuhvatna ni obrazovna ni reforma. Problem Kolinde Grabar- Kitarović je što školu nismo prepustili crkvi da ona upravlja njom u cijelosti”, kazao je Grbin. 

Blaženka Divjak će, ako se ispune zahtjevi, najvjerojatnije napustiti vladu, dodao je.

“Mi smo tražili opoziv svih ministara koji su otišli iz vlade, i svi su osim Zdravka Marića otišli. Vladajući nisu isprva htjeli prihvatiti naše zahtjeve, ali oni su morali napustiti resore. Radi se o osobama koje ne vode dobro resore kojima su na čelu, dok su neki od njih imali i neke osobne izgrede. Kod ministrice Divjak je stvar u tome da posao koji radi nije dobar.

#related-news_0

Kada opoziv dođe na red znat ćemo reći što u obrazovnom sustavu ne valja i što bi se tebalo popraviti”, rekao je Grbin. 

Kada je u pitanju suzdržanost zastupnika HDZ-a kada je u pitanju podrška ministrici Divjak, Grbin kaže da ga njihovi obračuni ne zanimaju. 

“Njihovi osobni obračuni me ne zanimaju, samo to da li je Divjak dobro radila svoj posao i je li resor obrazovanja bolji nego što je bio kada ga je preuzela. Na oba je pitanja odgovor ne. Za mene je to dovoljno da tražim njen opoziv i da podržim zahtjev za opozivom”, rekao je Grbin. 

#related-news_0

Pojasnio je zašto su iz SDP-a tražili promjenu zakona o predsjedničkim izborima. 

“Iz HDZ-u znanih razloga oni našu inicijativu koja je usmjerena na promjenu izbornog zakona o predsjedničkim izborima nisu prihvatili.
Ovo su jedini izbori u kojima imamo nestranačke biračke odbore, a višestranački birački odbori su jamac da će se izbori provesti kako treba. Ovdje to nemamo, pa će sudac Ivan Turudić imenovati sve biračke odbore. Hrvatski konzul u Stuttgartu, čovjek koji je zagovarao Kolindu Grabar-Kitarović za predsjednicu, bit će zadužen za pošteno provođenje izbora u dijaspori.

Vladajući u četiri godine nisu napravili ništa. Ne žele mijenjati taj zakon jer im odgovara lov u mutnom. HDZ kada vodi izbore uvijek pokušava navući na svoju stranu.

Iako u odluci Ustavnog suda o izbornom zakonu od 2010. godine stoji da se supstancijalne promjene zakona o izborima ne bi trebale dogoditi u izbornoj godini, ovaj tip promjene nije zabranjen u izbornoj godini, jer je riječ o stranačkim i nestranačkim biračkim odborima”, kazao je Grbin. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram