Bosna i Hercegovina će uputiti Hrvatskoj zahtjev da primi Nigerijce

Vijesti 05. pro 201913:15 > 13:28
N1

Osamnaestogodišnji nigerijski studenti Abia Uchenna Alexandro i Eboh Kenneth Chinedu imali su uredne vize za Hrvatsku od 12. studenog do 3. prosinca. Na vizama je navedeno da su u Hrvatsku stigli kako bi sudjelovali na natjecanju.

Uchenna i Chinedu su za portal Žurnal ispričali da ih je hrvatska policija deportirala u BiH tretirajući ih kao ilegalne migrante, unatoč činjenici da su u Hrvatsku doputovali s važećim vizama.

N1

Glavno pitanje koje je ostalo još uvijek neodgovoreno jest kako su dva nigerijska studenta, s putovnicama i valjanim vizama završila u izbjegličkom kampu u Bosni i Hercegovini. 

Chinedu navodi da ih hrvatska policija nasilno prebacila preko granice u BiH.

VEZANE VIJESTI

“Kad me je gurnuo u grmlje udario me nogom i rekao da će me upucati ako se ne maknem. Onda me natjerao da potpišem nešto što ne znam što je. Natjerao me da potpišem papir prije nego su me prevezli kombijem koji me dovezao do grmlja. Postavio sam pitanje: Molim Vas, ovo nije moje ime i tu sam legalno u Hrvatskoj. Možete li obratiti pozornost na mene i objasniti mi. Rekli su mi: Ne, ne ne, odi u Bosnu, ti si iz Bosne! Ja sam crnac, kako mogu biti iz Bosne?”, kazao je Chinedu.

N1

MUP Republike Hrvatske to demantira. U priopćenju tvrde da znaju da su se studenti odjavili iz zagrebačkog hostela i da su ponijeli putovnice sa sobom, nakon čega im se, za pripadnike MUP-a, gubi svaki trag. Međutim, putovnice su im iz Hrvatske poslane poštom.

Nakon što su nekoliko dana proveli u migrantskom kampu u Miralu, oni su prebačeni u Imigracijski centar u Sarajevu. 

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić rekao je za N1 da se nigerijski studenti nalaze u prostorijama ove službe i s njima se obavlja intervju oko okolnosti njihovog dolaska i boravka u BiH.

“Imaju putne isprave koje su im stigle iz Zagreba, gdje je vidljivo da su imali vize izdane od Republike Hrvatske i mi ćemo nakon cjelokupne obrade upututi zahtjev Hrvatskoj za prijem tih državljana po readmisiji. Evidentno je da su oni ušli sa prostora Hrvatske u BiH i Hrvatska je dužna na osnovu bilateralnog sporazuma primi ih”, naveo je Ujić za N1.

#related-news_0

On kaže da su nigerijski državljani noćas dovezeni na obradu.

“Imamo njihove putovnice i dvije osobe koje su dale takve izjave. U izjavama stoji da su u tri sata ujutro prešli na teritoriju Velike Kladuše u kombiju koji koriste granični policajci Hrvatske. Ovo su njihove izjave, mi tih dokaza nemamo. Kada prikupimo sve činjenice vidjet ćemo koje su i da li postoji osnov za readmisiju”, naveo je Ujić.

Podsjetimo, nigerijski studenti tehničkog sveučilišta Owerri doputovali su u Zagreb kako bi sudjelovali na svjetskom međusveučilišnom prvenstvu u Puli.

Za portal Žurnal ispričali su da su ih u Zagrebu hrvatski policajci stavili u kombi, dovezli do međudržavne granice i zajedno s nekoliko drugih osoba, vjerojatno ilegalnih migranata, protjerali u BiH. Pošto su protjerani preko granice stigli su do Velike Kladuše odnosno do kampa Miral.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram