Strenja: Iza skandalozne smjene Nogala su novac i atraktivno zemljište

Vijesti 05. pro 201914:50 > 14:52
N1

Predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo Mostova Ines Strenja smjenu ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak Bore Nogala nazvala je u četvrtak "skandaloznom", ocijenivši da su u pozadini smjene novac i atraktivno zemljište u vlasništvu bolnice.

“Ovo je dirigirana smjena zbog novca koji je vezan uz najveći projekt translacijske medicine u pedijatriji u Europi, koji zadnjih desetak godina vodi i gura upravo Nogalo, te 80.000 kvadrata atraktivnog zemljišta Brestovac čiji je vlasnik upravo bolnica Srebrnjak“, tvrdi Strenja.

Kako je rekla, vrag je u detaljima i priča nije baš tako jednostavna, dodavši da interpretacija onih koji su ga smijenili ide od toga da je zapošljavao bez dozvole do toga da nije raspisao projekt.

VEZANA VIJEST

“Dr. Nogala netko voli, netko ne, ponekad je bio ‘kao sivonja’ i upirao u projekt u koji nitko nije vjerovao. Ni ja nisam 2016. vjerovala kada je on došao i rekao ‘to je prava stvar, Centar za translacijsku medicinu mora ići’ i vjerovao je u taj projekt, imao je ekipu koja je napravila nešto što u Hrvatskoj nemamo. I onda čovjek na čelu takvog projekta doživi takvu sramotnu smjenu, koja je prije svega sramota za one koji su to učinili“, poručila je Strenja.

Nogalo ipak griješi, smatra Strenja, kada kaže da gradonačelnik, ministar ili premijer nisu za to znali, sigurno je netko od njih znao.

“Ne mislim da je na čelu toga bivša ministrica Ana Stavljenić Rukavina koja je onu sjajnu epizodu svog ministrovanja, kada je podnijela ostavku kao moralni čin, uprljala sada ovakvim staljinističkim metodama, provođenjem smjene ravnatelja o čijem radu svjedoče tisuće djece koja dobivaju adekvatnu, specijaliziranu pomoć. Vidjet ćemo još epilog ove priče, strašno mi vidjeti ravnatelja ovako skršenog jer mu nakon 23 godine ne daju ni da uđe u krug svoje bolnice”, rekla je.

#related-news_0

Riječ je o sramoti za hrvatsko zdravstvo i za one koje su prodali i dalje prodaju Grad Zagreb za sitne interese, zbog kućica, smeća, a sada i zbog ovog zemljišta i projekta koji sad očito netko drugi treba odraditi.

Strenja ističe da sada treba pozorno pratiti što će biti s projektom, kao i koga će staviti da vodi bolnicu na Srebrnjaku.

“Kolegica koja je predložena za vršiteljicu dužnosti je to odbila jer dobro zna tko je kolega Nogalo, cijela bolnica stoji iza njega, svi pacijenti, dječica sa svojim roditeljima, a protiv njega su samo oni koji ne vide dalje od svojih osobnih interesa”.

Možda će to biti Siniša Varga, kaže Strenja dodajući da je Bandićev klub zastupnika tražio i da nju smjene sa čela Odbora za zdravstvo kako bi se na to mjesto stavilo Vargu, ali im to nije prošlo pa mu je sada očito za oko zapela bolnica na Srebrnjaku.

“To nije dobro za naše zdravstvo. Kolega Nogalo i ja možda ne pripadamo istim političkim stranama ni istim krugovima, ali kad je netko sposoban ne smije se ovako smjenjivati“, poručila je Strenja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram