Maretić Žonja: Grabar-Kitarović šteti prijateljstvo s Bandićem

Vijesti 08. pro 201910:11 > 10:59
N1

Novinarka Večernjeg lista Petra Maretić Žonja i reporterka N1 Mila Moralić u Točki na tjedan komentirale su aktualne događaje prošlog tjedna - dogovor Vlade i sindikata, predsjedničke izbora te slučaj nigerijskih studenata.

Prva tema na koju su se osvrnule bila je dogovor Vlade i sindikata prosvjetara, prema kojemu se nastavnom osoblju povećao koeficijent, a nenastavnom osnovica plaće. Tko je iz priče izašao kao pobjednik, a tko kao gubitnik?

“Pobjednika nema, a gubitnik je definitivno premijer Plenković. Nije se uključivao u pregovore do samoga kraja, došao je u Sabor i predložio svim zaposlenicima u javnim službama 6,11 posto, misleći da će to primiriti učitelje. Na kraju je morao popustiti i više manje im dao sve što su tražili. Unatoč gorkom okusu zbog neneastavnog osolja, moraju biti zadovoljni jer su više manje dobili što su tražili”, rekla je Maretić Žonja.

N1

 “Na prosvjedu su pokazali svoju snagu i premijer Plenković je shvatio koliku političku štetu mu to stvara. Kad su konačno sjeli za stol, bili su spremni na ustupke, samo da se to što oni dobivaju naziva koeficijentima, a ne dodacima”, nadovezala se Moralić.

SDP je tražio opoziv ministrice Blaženke Divjak, no Maretić Žonja kaže kako je koalicija HDZ-a i HNS-a stabilna, a Divjak sigurna. Ako razmirice i postoje, koalicijski partneri će ih nadvladati.

“Mislim da joj se ništa neće dogoditi. Dvije godina slušamo o ratu između HDZ-a i HNS-a, mislim da na kraju iz toga neće biti ništa. Idu izbori, treba privući glasove, ali od raspada koalicija neće biti ništa. Plenkoviću treba stabilnost jer Hrvatska kreće u predsjedanje EU”, istaknula je novinarka Večernjeg lista. Smatra kako koalicija počiva na političkoj trgovini.

“Cijela koalicija je nastala iz interesa. Pronaći će novi način zašto će koalicija opstati. Naći će zajednički jezik”, istaknula je Maretić Žonja.

Komentirale su i predsjedničku kampanju. Kad je u pitanju aktualna predsjednica Kolindu Grabar-Kitarović, obje gošće slažu se da joj prijateljstvo sa zagrebačkim gradonačelnim Milanom Bandićem zapravo šteti na razini države, te da će velik broj blasova HDZ-ovci dati Miroslavu Škori.

“Naglašavanje prijateljstva s Bandićem pokazuje, prije svega, da želi iskoristiti infrastrukturu i mreže Milana Bandića. Činjenica je da joj Škoro uzima glasove i da će puno HDZ-ovaca zaokružiti Škoru”, naglasila je Moretić Žonja pa dodala:

VEZANE VIJESTI

“Ako su zadnje ankete točne, Bandić joj ne može pomoći, mislim da joj je i naštetio. Prije desetak dana predsjednica je glatko dobila izbore. Nakon deset dana, prema anketama pada za deset postotnih poena. Toliko ih je dobio Škoro. U tih deset dana nije se dogodilo ništa specijalno, izuzev braka s Bandićem, pjevanja na rođendanu, slanje smješne torte i famozne izjave da će mu nositi kolače u zatvor ako bude osuđen.

Ali i izjave koju je dala nakon toga – kako ona misli da do toga neće doći, što se može iščitati kao poruka pravosuđu kako se treba ponašati u slučaju Bandića. To je jedna skandalozna rečenica i ne smije se govoriti. Očito je da to radi zbog glasova u Zagrebu. Koliku će izdaju doživjeti na izborima od HDZ-a, to ćemo tek vidjeti”

“Zabrinjava izjava Grabar Kitarović o institucijama i općenito odnos Milana Bandića prema institucijama, koji se ne pojavljuje na sudu, na svako pitanje o aferama kaže ‘pitajte moje odvjetnike”, dodala je Moralić.

Upitno je koji kandidati ulaze u drugi krug predsjedničkih izbora

Predsjednički kandidat Zoran Milanović više nije najperspektivniji kandidat za ulazak u drugi krug. Bitka je za sada, kažu, između tri najpopularnija kandidata – Grabar-Kitarović, Milanovića i Škore.

“Milanović je do sad konkurirao kao najizgledniji kandidat za drugi krug. Međutim, trenutno su sve kombinacije moguće. 11 kandidata je uspjelo skupiti potpise. Njemu će i Dalija Orešković i Dean Kovač i Dario Juričan grickati potpise. Ovi izbori su neizbvjesni i sve to sitno na kraju može biti bitno. Jučer je održao dva skupa, vidi se da je počeo žešće napadati i Kolindu i Škoru”, rekla je Maretić Žonja.

“Može se dogoditi i da predsjednica ne uđe u drugi krug. jer je puno kandidata koji će grickati glasove petra – ako Grabar Kitarović i Milanović uđu u drugi krug, rekla bih da je favorit Milanović. Ako uđe Škoro, i Milanović i Grabar Kitarović u drugom krugu imat će problem”, kaže Moralić.

#related-news_0

Osvrnule su se i na slučaj nigerijskih studenata, za koje još uvijek nije razjašnjeno kako su završili u Bosni i Hercegovini.

“U priči nitko nije uvjerljiv, šuplja je sa svih strana. Postavlja se pitanje kako su završili u BiH? U ovom trenutku nemamo sve informacije i teško je složiti cijelu priču”, kaže Maretić Žonja.

“U Nigeriju se nisu vratili avionom kojim su trebali i kojim su se vratili njihovi suigrači. Treba istražiti i njihov motiv. Najizglednija situacija je da ih je hrv policija negdje uhvatila, ali ne u centru Zagreba, najvjerojatnije kod prelaska granice”, istaknula je Moralić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.