FOTO/VIDEO Prosvjed ispred zagrebačke Gradske skupštine

Vijesti 09. pro 201908:29 > 08:37
Čitateljica N1

Zelena akcija, Pravo na grad i Udruga Siget prosvjeduju protiv Generalnog urbanističkog plana Zagreba uoči održavanja sjednice Gradske skupštine.

Iako je gradonačelnik povukao GUP iz hitne procedure i prebacio raspravu za veljaču, udruge su odlučile svejedno organizirati prosvjed upozorenja.

Čitateljica N1

Za naziv prosvjeda “Nama smeće, a njima Manhattan?! Dosta je!” Bernard Ivčić iz Zelene akcije smatra da sažima cijelu Bandićevu politiku. “Dok se građani guše u smeću i dok im poskupljuje trošak odvoza otpada, za neke druge rezervira posebne i najvrednije prostore na kojima želi graditi nebodere i stanove, hotele i slično”, upozorio je.

Čitateljica N1

Gradonačelnikovo povlačenje GUP-a iz hitne procedure ocijenio je njegovim taktičkim uzmakom jer su u vladajućoj koaliciji, smatra, procijenili da im pred predsjedničke izbore guranje ovako štetnog GUP-a može donijeti političku štetu. Najavio je da će udruge i u veljači iduće godine, kada GUP bude na dnevnom redu Skupštine, organizirati novi prosvjed.

Čitateljica N1

Iva Marčetić iz Prava na grad smatra kako je GUP prepun interesa investitora koji idu suprotno razvoju grada i interesima Zagrepčana. Njime se, poručila je, omogućava izgradnja novih javnih garaža u gradskom središtu, čime bi se u prometno zagušene ulice doveli dodatni automobili, dok se na golf igralištu u Blatu omogućuje veća gradnja od propisane.

Marčetić je istaknula i da je najveći problem GUP-a tzv. Zagrebački Manhattan kojim bi se betonirala savska obala, a gotovo na polovici površine Hipodroma mogle bi se graditi zgrade, neboderi, trgovački i ugostiteljski objekti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.