Jakovina o Tuđmanu: "Ne možete sve objasniti ratnom situacijom"

Vijesti 10. pro 201918:24 > 18:40
N1

Povjesničar Tvrtko Jakovina je u današnjem Newsroomu govorio o 20. obljetnici smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Tvrtko Jakovina je prvo rekao kako gleda na činjenicu da je Franjo Tuđman 20 godina poslije postao glavna tema na ovim izborima.

“S jedne strane to pokazuje da oni koji vode HDZ i koji osmišljavaju državnu politiku sasvim sigurno ne čitaju analize koje rade povjesničari o načinu suočavanja s prošlosti, a nisu baš puno naučili o politici povijesti iz prethodnih država u kojima je Hrvatska bila sastavni dio.”

VEZANA VIJEST

“Naime, već je jutros potpredsjednik Sabora govorio o školskim programima koji ne uče dovoljno, o đacima koji zapravo ne znaju. I ako zapravo gledate kako je to izgledalo u Jugoslaviji tada se puno više o vremenu Drugog svjetskog rata i Titu kao kultu govorilo 70-ih godina, nego što se govorilo 50-ih godina.”

Mi smo postali društvo u kojem su postavljeni mitovi

“Mi smo postali društvo u kojem su postavljeni mitovi, bilo saborskim deklaracijama, bilo zato što vodeća stranka, odnosno pokret. to vodi na taj način. I onda imate zapravo potpuno predvidljivi, ja bih rekao, jednim velikim dijelom rezultat.”

Na pitanje može li se objektivno govoriti o ulozi Franje Tuđmana, Jakovina je naglasio kako se ovdje radi o historiografskim konsturkcijama.

#related-news_0

“Nastanak hrvatske, pa i Tuđman kao jedna odličnosti koja se pojavila u društvu velikog broja sličnih državnika, zapravo kroz vrlo sličan put.”

“Jedan od mitova koji je također sada izgovoren i koji se najčešće ponavlja je taj tisućljetni san, kao da su Hrvatsi sanjali jednu ideju. To su puke historiografske konstrukcije, što u isto vrijeme ne umanjuje da je postojalo raspoloženje za neovisnost i da neovisni nisu postali toliki drugi.”

Prošlo je dvadeset godina, a mi imamo puno slojeva prigodničarske historiografije

“Prošlo je dvadeset godina. Mi imamo puno slojeva prigodničarskog izvještavanja, pa i prigodničarske historiografije.  Meni je žao kolega koji sudjeluju u prigodničarskoj historiogradfiji – to je gubljenje vremena i gubljenje karijera zapravo.”

Istaknuo je kako Tuđmana ne možemo gledati samo na jedan način.

“Tuđmana ne možete gledati samo na jedan način, međutim, ako državu fetišizirate na način na koji je to u Hrvatskoj, onda je stvaratelj te države sankrosantna figura.”

#related-news_0

“To nema veze ni sa kakvim kritičkim odmakom. To ide pomalo i protiv sjećanja velikog dijela ljudi koji nešto znaju o tome vremenu, ide naravno protiv svih onih beskrajnih ostataka o tome vremenu koje se ne može gledati izdvojeno. Dakle, mi smo imali rat i tu se Tuđman zapravo najbolje pokazao. On zapravo nikada do kraja iz svog generalskog šinjela nije ispao i to je očito bila uloga ili lekcije koje je najbolje svladao. Ali ono što se kasnije događalo u Hrvatskoj i sve što se događalo u Hrvatskoj, ne možete sve objasniti sa ratnom situacijom”, kazao je Jakovina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.