Kurelić: Teško da će se Britanija u petak probuditi s Corbynom kao premijerom

Vijesti 11. pro 201917:58 > 18:14
N1

Dekan zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Zoran Kurelić u Newsroomu je pojasnio kakva situacija najizglednija za Veliku Britaniju nakon sutrašnjih izbora.

Što nam slijedi sutra, uvjerljiva pobjeda Torijevaca, ili vlada bez većine?

“Možda ni jedno ni drugo. Danas su brojke za Torijevce oko 340 s tendencijom pada. Ako usporedimo zadnje izbore, Cameron protiv Milibanda, 330 su dobili Torijevci, a Miliband 231. Kada bi se takav rezultat ponovio, a mislim da to nije nevjerojatno, s tom konstelacijom Johnson bi uspio progurati Brexit. To bi bio rezultat koji bi vratio ono što je Theresa May izgubila.

Mi sve gledamo iz perspektive EU27, a to je da situacija oko Brexita svima dosadila. Koliko god nas sve to beskrajno zabavljalo, jer je to politički show, svi su iscrpljeni. I oni koji mrze Johnsona i ne vole Torijevce, mislim da bi možda bilo dobro da imaju normalnu većinu da bi cijela stvar završila 31.01″, kazao je Zoran Kurelić.

Pročitajte još

Kolika je mogućnost da za Torijevce brojka bude manja od 317?

“Jako je mala, ne vjerujem da je to moguće. Entuzijazam koji se prvi put pojavio kada je Corbyn izašao protiv Therese May je splasnuo. Ovo su Brexit izbori, kako god mi to išli interpretirati, i činjenica je da Corbyn ima jezivu poziciju oko Brexita – nedefiniranu, sjedenje na dvije stolice. Johnson je imao jako jednostavnu poziciju, dovršimo taj Brexit, a Corbyn je imao ideju da još nešto ispregovara i to potom stavi na referendum.

Ako Torijevci budu imali manje od 317, ja plaćam večeru”, kazao je Kurelić.

Ankete u Britaniji zadnjih godina nisu dobro predviđale rezultate.

“Teško je pogoditi rezultat. Naučili smo da zadnja anketa pred izbore pokazuje rezultate od par dana prije toga, jer je te podatke trebalo obraditi. Podaci su primjerice stari pet dana, a u pet dana se čudo može dogoditi.

Za Veliku Britaniju je sigurno da ni jedna anketa ne može predvidjeti što će se dogoditi s taktičkim glasanjem. Ni jedna anketa anketa ne može reći kako će se oni postaviti u tom pogledu”, kaže Kurelić.

Koliko ovo sve može ugroziti Brexit?

“Mislim da je stari parlament, parlament Therese May, bio spreman procesuirati Johnsonov dogovor. Sada su partije očišćene od onih koji ne podržavaju Brexit, pa vjerujem da će Brexit proći kako god okrenete.

Teorijski, Britanija se može u petak probuditi s Corbynom kao premijerom, ali ne vjerujem da će se to dogoditi”, zaključio je Kurelić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.