Josip Mataija: Cilj nam je smanjiti broj poginulih na cestama za 50% u 2020.

Vijesti 16. pro 201906:51 > 06:54
N1

Trinaest posto manje poginulih u prometnim nesrećama, 12 posto manje teško ozlijeđenih, ukupno 6.1 posto manje nesreća - to su podaci za 11 mjeseci ove godine u usporedbi s lanjskim istim razdobljem.

Loša je vijest da i dalje svjedočimo strašnim nesrećama poput jučerašnje u Labinu, u kojoj je vozačica pod utjecajem alkohola vozilom uletjela na terasu ugostiteljskog objekta, usmrtila jednu osobu i dvije teško ozlijedila.

Voditelj MUP-ove Službe za sigurnost cestovnog prometa Josip Mataija za HRT je rekao da su razlozi koji su doveli do ovako teške nesreće uobičajeni – kombinacija brzine i vožnje pod utjecajem alkohola.

– Mi cijelo vrijeme upozoravamo i na strože zakonske odredbe ali i na sve ostale naše aktivnosti. Radimo i preventivno i represivno u cilju da smanjimo broj smrtno stradalih osoba. Podaci koje ste naveli na početku emisije ohrabruju ali mi smatramo da možemo biti još bolji. Još nam previše ljudi gine na prometnicima, rekao je Mataija.

Kaže kako su svi statistički podaci bolji ako ih se uspoređuje s prošlom godinom.

– Ono što je najvažnije – 39 osoba je manje smrtno stradalo, to je 13 posto. Međutim, svi statistički podaci su bolji ako ih se uspoređuje s prošlom godinom – 6 posto je manje prometnih nesreća, 12 posto manje teško tjelesno ozlijeđenih osoba i 8 posto manje lako tjelesno ozlijeđenih osoba. Dakle, podaci su bolji, međutim, želimo da oni budu još puno bolji, naglasio je.

Smatra da je jednim dijelom za manje stradalih na cestama zaslužan i novi, rigorozniji zakon.

– Mislim da su i ove naše aktivnosti koje provodimo definitivno doprinijele boljoj sigurnosti. Preko 3 tisuće onih najtežih prometnih prekršaja smo mi utvrdili. Međutim podatak da imamo preko 3300 vozača koji i dalje rade te prekršaje je zabrinjavajući, kaže Mataija.

Kaže kako je najveća do sada izrečena kazna zatvora 120 dana vozaču koji je napravio više najtežih prekršaja, a najviša izrečena novčana kazna je u iznosu od 30.500 kn.

– Naš glavni cilj je da na kraju 2020. smanjimo broj smrtno stradalih za 50 posto u odnosu na 2019., objavio je.