Veliki vodič: Sve o nadoknadi školskih sati nakon štrajka

Vijesti 16. pro 201921:28 > 21:35
Ilustracija

S ponedjeljkom svi osnivači trebali su Ministarstvu znanosti i obrazovanja predati konačne prijedloge odrađivanja nastave izgubljene tijekom štrajka. U Zagrebu zbog Norijade nastava završava dan ranije.

Kako su mnoge županije tijekom ponedjeljka još slale podatke, ministarstvo će u sljedećim danima objaviti konačne podatke o tome koje škole imaju koliko nastavnih dana i sati za odradu, a do kraja ovog tjedna u svim osnovnim i srednjim školama trebali bi se održati roditeljski sastanci kako bi roditelji dobili obavijesti o nadoknadi nastave za njihovu školu, pišu 24sata.

Ono što će, kako saznajemo, iskoristiti većina škola, ponedjeljak je, 23. prosinca. Time će se nadoknaditi jedan od nastavnih dana izgubljenih štrajkom, a zimski praznici službeno će početi na Badnjak, 24. prosinca.

Većinom će se za odrađivanje iskoristiti i zadnji tjedan zimskih praznika, od 7. do 12. siječnja.

Drugo polugodište formalno počinje u utorak, pa će se i subota u tome tjednu iskoristiti za nadoknadu. Naime, učenici u osnovnim školama po zakonu mogu imati pet nastavnih dana zaredom.

Oni koji će odrađivati subote, ranije će završiti s nastavom

Zato će se subota moći odraditi u svim tjednima u kojima će biti praznik (subote nakon Uskrsa i Tijelova, koje pada na četvrtak, 11. lipnja). U mnogim školama ipak planiraju koristiti što manje subota za odradu.

Ravnatelji nam napominju i kako će učenicima koji slave Božić po julijanskom kalendaru biti opravdan utorak, 7. siječnja. Opravdat će, kažu nam, i učenike koji taj tjedan izostanu zbog skijanja, ali samo one čiji roditelji unaprijed, tijekom ovog tjedna, opravdaju izostanak.

Proljetni praznici također će masovno biti iskorišteni za odrađivanje, a učenici će eventualno imati slobodan i Veliki petak pred uskrsni produljeni vikend, već prema odluci škole.

Kako saznaju 24sata, i nastavnici koji su radili tijekom štrajka, no nije im dolazila većina učenika, morat će ponoviti odrađeno gradivo.

U Ministarstvu obrazovanja ističu kako se “nadoknada nastavnih dana održava prvenstveno zbog učenika, i to s ciljem realizacije nadoknade neodržanih nastavnih sati. Učenici imaju pravo na propisani broj nastavnih dana i sati propisanih nastavnim planom za svaki nastavni predmet”.

To se odnosi na zakonski minimalnih 175 nastavnih dana, odnosno u 35 nastavnih tjedana, a za učenike završnih razreda srednjih škola u najmanje 160 nastavnih dana (32 nastavna tjedna).

Na pitanje kakva je preporuka ravnateljima za tjedan nakon Tri kralja, kad određeni broj obitelji odlazi na skijanje, poručuju: “Ministarstvo ne može prejudicirati odluku roditelja koji su odgovorni za svoje dijete”.

Ipak, kako saznajemo u razgovorima s ravnateljima, do pet dana izostanka zbog skijanja ravnatelji će opravdati, a roditelji bi im do kraja ovog tjedna trebali uputiti zamolbe.

Otpada drugi dio zimskih praznika

U nekoliko županija od ove godine škole primjenjuju novi model praznika, pa su uz kraći odmor u studenom trebali imati zimske praznike u dva dijela – dva tjedna, od 23. prosinca do 7. siječnja, te tjedan dana u veljači.

No, primjerice u Varaždinskoj županiji, ukida se taj drugi dio zimskih praznika u veljači. Nastava će trajati do 26. lipnja, no subote se, primjerice u 6. osnovnoj školi u Varaždinu, neće odrađivati.

I ovdje će uskrsni praznici početi na Veliki petak, 10. travnja.

Slično će biti i u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a u Gradu Splitu za tjedan dana će se produljiti nastavna godina.

Kako će biti u Zagrebu?

Grad Zagreb već je donio odluku da sve srednje škole s nastavom završe isti dan, u četvrtak 28. svibnja, zbog već ranije planiranog Dana zagrebačkih maturanata.

Popularna Norijada održat će se u petak 29. svibnja.

U Zagrebu će nastavna godina za ostale učenike i u srednjim i u osnovnim školama završiti u petak, 19. lipnja, a kako će nadoknaditi nastavu, škole će određivati ovisno o tome koliko su dana izgubile zbog štrajka.

Neke su o kalendaru rada već obavijestile roditelje, no većina roditeljskih sastanaka održat će se idući tjedan. Konačne upute iz županije čekaju i u riječkim školama, ali i oni će se pokušati držati 19. lipnja kao zadnjeg dana školske godine.

“Za sada smo imali jedan sastanak svih ravnatelja riječkih škola, gdje su, po preporukama ministarstva, određene glavne smjernice nadoknađivanja nastave. Te smjernice uključuju nadoknađivanje nastave u zadnjem tjednu zimskih praznika, skraćene proljetne praznike, kad bi nastava trebala početi u ponedjeljak nakon Uskrsa, te produljenje nastave dva dana u lipnju, točnije 18. i 19. lipnja. No to su općenite smjernice, a svaka škola će naknadno posebno odlučiti kako će točno i kad nadoknađivati nastavu jer nisu sve škole izgubile jednak broj sati i dana”, kaže ravnateljica riječke OŠ “Nikola Tesla” Tatjana Bandera Mrakovčić za 24sata.

Maturanti će raditi subote

I u Osječko-baranjskoj županiji te Gradu Osijeku čeka se konačna odluka osnivača. Osnovna škola u Dardi treba nadoknaditi 14 nastavnih dana. Ravnatelj Janoš Boni kaže kako su podnijeli prijedlog ministarstvu prema kojem bi skratili zimske i proljetne praznike, te bi nastava maksimalno trajala do 26. lipnja.

“Svjesni smo kako će drugo polugodište i za djecu i za učitelje biti malo napornije, ali nismo htjeli ići na opciju da djeca idu subotom u školu”, istaknuo je.

III. gimnazija u Osijeku nakon štrajka u zaostatku je 16 dana. Ravnatelj škole Dražen Jakopović kaže nam kako je odmah nakon štrajka održan sastanak s maturantima kako bi se pronašlo optimalno rješenje.

“Mi smo s našim maturantima napravili uvid u ono što njih najviše muči, a zatim i pronašli rješenje”, istaknuo je.

Oni će ipak odraditi i neke subote. Godina će im biti produljena za dva dana, do 26. svibnja, tako da će svakako imati dovoljno vremena za pripremu mature.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.