Lalić: Veliko je pitanje što će se dogoditi kad dođu glasovi iz dijaspore

Vijesti 22. pro 201919:44 > 20:10
N1

Jadranka Kosor i Dražen Lalić su u specijalnoj izbornoj emisiji N1 Televizije komentirali predsjedničke izbore i prve izlazne ankete.

Na pitanje jesu li je iznenadile prve ankete, Jadranka Kosor je rekla kako nisu, ali kako smatra da još uvijek ima prostora za iznanađenja.

“Nije, s tim da bih odmah htjela reći da treba biti jako oprezan s izlaznim anketama na predsjedničkim izborima i da su izlazne ankete dobro pogodile, ali sjećamo se prošlih euroizbora i izlaznih anketa.”

VEZANE VIJESTI

“Tako da bih bila i dalje vrlo oprezna. Međutim, ako rezultati budu približno ovima kako pokazuju izlazne ankete, oni me ne iznenađuju, zato što su i posljednja istraživalja pokazala da Zoran Milanović raste i da Grabar-Kitarović pada.”

No istaknula je kako smatra da Miroslav Škoro i dalje može biti veliko iznenađenje.

“Usprkos izlaznim anketama, mislim da Miroslav Škoro može biti i veće iznenađenje, nego što je to sada. Tako da se slažem sa svima onima koji kažu da se po ovome definitivno čini da Zoran Milanović ide u drugi izborni krug. Međutim, budući da razlika između Grabar-Kitarović i Miroslava Škore jest još uvijek na razini statističke greške, moguće je da se tu dogode i neke promjene”, istaknula je.

Sve i dalje ostaje otvoreno

“Koliko se sjećam, na prošlim predsjedničkim izborima je u drugom krugu Grabar-Kitarovvić dobila oko tri posto. Htjela bih još nešto reći vezano za prvi krug i trendove – sjetimo se da je nakon prvog kruga posljednjih predsjedničkih izbora razlika između favorita, tadašnjeg aktualnog predsjednika, Ive Josipovića i Grabar-Kitarović koja je bila izazivačica, ako se dobro sjećam, negdje oko 1,5 posto. Sve i dalje ostaje otvoreno.”

#related-news_0

Dražen Lalić je rekao kako treba biti oprezan u vezi izlaznih anketa i o istima treba govoriti u okviru dvije ograde.

“Treba biti oprezan u vezi izlaznih anketa, naročito kada se radi o tzv. “horserace” utrci kada je razmjeno mala razlika. Sve ovo što govorimo ima dvije ograde.”

Prvo, radi se o neslužbenim rezultatima, rezultatima anketa. Dakle, ne rezultatima brojanja glasova. To će dati DIP.”

“A druga ograda je da se ti rezultati odnose na Republiku Hrvatsku. I tu, s obzirom na povećanje biračkih mjesta, možemo očekivati da kada dođu, kada se izbroje glasovi vezani za hrvatske državljane u drugim mjestima, onda će Milanović nešto pasti, a veliko je pitanje što će se onda dogoditi u odnosima između Kolindra Grabar-Kitarović i Miroslava Škore.”

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.