Predstavnici radnika Đure Đakovića zadovoljni sastankom u Vladi, stižu plaće

Vijesti 23. pro 201911:36 > 11:54
N1

Nakon sastanka predstavnika radnika Đure Đakovića u Vladi sindikalist i predsjednik štrajkaškog odbora Ivan Barić rekao je da su zadovoljni.

“Sastanak je s našeg stajališta jako dobar i pozitivan, vjerujemo u Vladu i plan koji su gospodin ministar Darko Horvat i premijer Andrej Plenković pred nama izložili.

Prijašnji pokazatelji su jasno rekli da je Vlada stabilizirala Petrokemiju i ona je danas stabilna i dobra tvrtka i vjerujemo da ćemo po ovom planu mi radnici Đure Đakovića ostati na svojim radnim mjestima. Imamo novu upravu, imamo namjeru resetirati tvrtku zajedno s trudom ministra i premijera vjerujemo u našu budućnost”, rekao je nakon sastanka u Vladi predsjednik štrajkaškog odbora Ivan Barić. 

Nakon njega ministar Horvat je rekao kako je poruka radnicima da će do kraja godine dobiti plaću za 11. mjesec. “Izvori iz kojih će se isplatiti su vezana sredstva Đure Đakovića unutar ugovora koji su aktivni, a dio će se namaknuti i avansnim uplatama po ugovorima.

“Srednjoročno rješenje je kreditni aranžman za koji je država spremna pokriti državnim jamstvom u iznosu od 150 milijuna kuna s kojim će se do 17.1. deblokirati poslovni računi i kojim će se osigurati likvidnost za završetak postojećih i ugovorenih poslova, a tri su ugovora na snazi.

VEZANE VIJESTI

Završetkom i isporukom robe unutar ta tri ugovora doći će se do dodatne likvidnosti od 128 milijuna kuna koji će biti dodatni kisik za opstojnost Đure Đakovića”, rekao je ministar.

Nastavio je da paralelno kreću u izradu plana restrukturiranja za koji moraju dobiti suglasnot Europske komisije i za čiju izradu će im trebati 4 do 6 mjeseci. Pojašnjava da s gore navedenim planovima Đuro Đaković može živjeti šest mjeseci dok se radi plan restrukturiranja.

“Danas smo došli do konsenzusa da na ovaj način branimo trgovačko društvo, a ne svako radno mjesto, a do informacije ima li viška zaposlenih to će se doći kroz analizu. Ako to utvrdimo dio radnika će se morati preseliti u neku drugu tvrtku ili zbrinuti”, rekao je ministar Horvat.

Barić vjeruje da se to odnosi na već započeti proces oko Industrijskih rješenja, ali da to neće utjecati na cjelokupnu situaciju. “Mi smo danas sa cjelokupnim rješenjem zadovoljni i moramo biti zadovoljni jer drugog izbora nemamo”, rekao je i najavio da će premijer i ministar Horvat posjetiti Đuru Đakovića nakon Nove godine.

S obzirom na novonnastale okolnosti rekao je kako se nadaju i mogu odgovorno tvrditi da štrajka ne bi trebalo biti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.